Mainos

Asuntomarkkinoilla erikoinen tilanne: Rakennetaan ennätystahtiin, hinnat korkeita ja myynti laskussa – "Yhtälö on mielenkiintoinen"

6:21

Talous jyskyttää eteenpäin ja se näkyy myös asuntojen uudisrakentamisessa. Eniten asuntoja rakennetaan Helsinkiin, Tampereelle, Turkuun ja Ouluun.

Vaikka uusia asuntoja valmistuu tiuhaan tahtiin, on asuntojen myynti laskenut Tilastokeskuksen mukaan Helsingissä alkuvuodesta näihin päiviin viidellä prosentilla.

– Tuotantoa tulee paljon ulos ja vanhojen asuntojen hinnat ovat vähän nousseet tässä samalla, että tuo yhtälö on aika mielenkiintoinen, toteaa Hypon pankinjohtaja Sami Vallinkoski.

– Nyt on jännä seurata, millä tavalla asuntotuotanto jatkuu. Eli kun tehdään uusia asuntoja, olisi toivottavaa, että asuntotuotanto vaikuttaa asuntojen hintaan ja asuntojen hinnat lähtisivät hieman laskemaan, eikä asuntojen hintojen nousupaine olisi niin korkea.

Myynti todennäköisesti viime vuoden lukemissa

Miten sitten on ylipäätään mahdollista, että vaikka rakennetaan lisää, asuntojen hinnat nousevat, mutta asuntokauppa laahaa silti?

Pääekonomisti Sami Pakarinen Rakennusteollisuudesta kertoo, että asuntokaupan tilastoinnissa ja kaupankäyntimäärissä voi olla vaihteluita, jos verrataan vain lyhyitä aikoja keskenään.

Ongelmia tilastointiin ja kaupankäyntimääriin aiheuttaa esimerkiksi se, että osa asunnoista myydään suoraan sijoittajille ja toisaalta uudistuotannossa on voinut valmistua isompi rypäs asuntoja, kuin edellisen vuoden vastaavana aikana.

– Siellä voi olla vähän sellaista kuukausittaista käyntiä, Pakarinen kertoo.

Alkuvuoden laskusta huolimatta asuntojen myynnin on ennakoitu olevan viime vuoden lukemissa, arvioi Vallinkoski.

– Täytyy tarkasti katsoa, millä tavoin uudistuotanto menee kaupaksi.

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja