Asuntokauppa paahtaa eteenpäin täyttä höyryä – markkinoihin vaikuttavat nyt "kolme koota"

Suomen Pankki huolissaan asuntovelallisista – vaatii velkakaton ja asuntolainojen pituusrajoituksen ottamista käyttöön 2:08
Suomen Pankki huolissaan asuntovelallisista – vaatii velkakaton ja asuntolainojen pituusrajoituksen ottamista käyttöön.

Asuntokauppa käy nyt ennätyksellistä vauhtia. Yleinen korona-ajan epävarmuus ei ole heijastunut asunnon ostajiin, sillä alkuvuoden aikana kiinteistönvälittäjien kautta tehtiin kauppoja 20 prosenttia enemmän kuin vuosi sitten.

Suomen Hypoteekkiyhdistyksen pääekonomistin Juhana Brotheruksen mukaan asuntomarkkinoihin vaikuttaa nyt ”kolme koota”.

– Korona, korot ja kaupungistuminen. Todella monella valkokaulustyöntekijällä on jäänyt rahaa sivuun korona-aikana ja sitä halutaan käyttää asumiseen. Toiseksi korot ovat nyt alimmalla tasolla Suomen historiassa ja kolmantena kaupungistuminen jatkuu edelleen nyt koronan keskellä ja sen jälkeen.

Asuntomarkkinat eivät näytä hiipumisen merkkejä 

Suomen Pankin mukaan kymmenesosa maaliskuussa nostetuista asuntolainoista otettiin sijoitusasuntoa varten.

– Sijoittajat, jotka vetivät koronan alussa henkeä ovat palanneet. Lisäksi oman asunnon ostajat, erityisesti hyvätuloisimmasta päästä, ovat nyt asuntomarkkinoilla hyvin aktiivisia, Brotherus sanoo. 

Hänen mukaansa asuntokaupan vauhti ei näytä hidastumisen merkkejä.

– Asuntokauppamäärät ovat korkeita ja myyntiajat lyhyitä. Tällä hetkellä merkit viittaavat siihen, että asuntokaupan nousu jatkuu edelleen.

– Ja jos ajatellaan, että kaupunkien kukoistus palaa ja palvelut tulevat takaisin, niin voi ajatella, että se vetää taas uusia asiakkaita markkinoille.

Lue myös:

    Uusimmat