Mainos

Asunnottomien hyytävät kokemukset pakkasessa: Yö autossa tai kirkon portailla

1:38

Hietaniemenkadun palvelukeskuksessa on aamupäivällä vielä asunnottomia aamiaisella ja television ääressä nuokkumassa. Ulkona vallitsee lumimyräkkä ja pakkasta on enää viitisen astetta.

70-vuotias asunnoton Pentti on elämänsä aikana yöpynyt pakkasella jopa lehtilaatikossa.

– Lehtilaatikossa on olen silloin tällöin joutunut yöpymään muutamia yöitä. Lehdet lämmittävät kummasti, toteaa Pentti.

Hietaniemenkadulle otetaan vain helsinkiläisiä, joten esimerkiksi virolaiset eivät sinne yöksi pääse. Tapasin kaksi virolaista rakennusmiestä aamiaiselta.

– Minä olenkin joutunut yöpymään kaverini autossa. Kyllä siellä kylmä tuli. Jouduin sinne, koska virolainen työnantajani heitti minut ulos asunnosta, vei työauton ja jätti palkat maksamatta. Jouduin lähettämään tyttäreni Venäjälle isoisänsä hoiviin. Nyt odottelen kevättä, että pääsisin taas töihin, kertoo nimettömänä pysyttelevä virolainen rakennusmies.

– Pakkasessa kyllä pärjää, kunhan yöllä löytää paikan, jossa on edes pikkuisen lämmintä. En ole onneksi joutunut yöpymään wc-tiloissa, mutta porraskäytävät ovat tuttuja. Lumi ei haittaa, mutta pakkanen on toinen. Vaatteet tulee olla hyvät, paljastaa toinen virolainen.

”En ole aina päässyt tännekään”

Villen mukaan pakkasella hakeudutaan lämpimiin paikkohin. Kaikkein vaikeinta on sydänyöllä, jolloin melkein kaikki paikat ovat kiinni.

– Hakeudun yleensä rautatieasemalle, junaan kiertoajelulle tai muihin mahdollisiin lämpimiin paikkohin, jotka ovat auki. Useimmat paikat ovat kiinni aamu kahdesta viiteen. Minä en ole aina päässyt edes tänne asumispalveluyksikköön yöksi. Joskus aiemmin minut on käännytetty pois, kun paikka on ollut liian täysi. Paloviranomaiset ovat vaatineet, että tänne ei ole saanut ottaa enempää väkeä, väittää Ville.

– Itse jäin asunnottomaksi viisi vuotta sitten, kun grynderit ostivat kerrostalon, jossa asuin ja meidät ajettiin pois. Vuokrat korotettiin, joten en pystynyt maksamaan, sanoo Ville.

Ville kutsuu televisiohuonetta ”nuokkuvilleksi”, koska huoneessa kaikki nuokkuvat eli oikeastaan nukkuvat istualtaan pää retkottaen, naurahtaa Ville.

1:26

Mies nukkui pahvin päällä pakkasella

Lähityötä tehnyt sosiaalityöntekijä Tommi Tolmunen kertoo tavanneensa miehen teltasta asumasta.

– Löysimme miehen metsästä lumen keskeltä teltasta asumassa. Kaiken lisäksi mies kävi teltasta töissä. Se oli aika erikoista. Olemme löytäneet miehiä metsistä laudoista tehdyistä majoista eli koijista myös talvella, kertoo Tolmunen.

Sairaanhoitaja Esa Salonpää puolestaan muistelee, että hän löysi lähityötä tehdessään miehen jopa lumen alta eikä hänellä näyttänyt olevan mitään hätää.

– Paavalin kirkon portailla yöpyi monta talvea mies muutaman pahvin päältä makuupussissaan ja peitto päällään. Eräänä talvipäivänä miehen päälle oli satanut jopa muutama sentti lunta, eikä hän ollut paleltunut. Saimme tämän lopulta hoitoon, toteaa Salonpää.

Korjaus: 13.1.2015 klo 10:17 Jutusta korjattu aamiaisen hinta. Alunperin jutussa luki, että aamiainen maksaa 1,80e, mutta se onkin ilmainen.

Lisää aiheesta
  Mainos
  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja