Mainos

Asunnottomien palvelukeskus ääriään myöten täynnä: "Emme aja ihmisiä pakkaseen"

1:10

Pakkaset ja lumimyräkkä ovat ajaneet asunnottomat Hietaniemenkadun palvelukeskuksen suojiin.

– Meillä oli viime yönäkin ihmisiä ylipaikoilla. Emme aja ketään ulos pakkaseen. Paikkoja yhden yön asunnottomien asumispäivystysyksikössä on virallisesti 52, mutta viime yönä yöpyjiä oli peräti 69. Olemme joustaneet pakkasten vuoksi, ja otamme kaikki sisään nyt, toteaa johtaja Sanna Sunikka palvelukeskuksesta.

Taloon pääsevät yöpymään maksuttomasti helsinkiläiset asunnottomat, mutta vieraspaikkakuntalaiset käännytetään ovelta.

1:38

Sunikan mukaan paikat ovat täyttyvät jo hyvissä ajoin alkuillasta.

– Viime viikolla jo kaikki sänkypaikat olivat kello 19 aikaan täynnä ja loput majoittuivat patjoilla lattialla. Muutenkin asukkaat pysyttelevät sisällä pidempään. Asunnottomat voivat yöpyä yhden yön kerrallaan ja heidän pitää poistua makuusalista aamusta, jotta tilat voidaan pestä ja lakanat vaihtaa.

– Asunnottomat saavat täällä ilmaisen aamiaisen, mutta lounas ja päivällinen maksavat 1,10 euroa. Meillä on tälläkin viikolla syönyt aamiaista noin 100 henkeä joka aamu. Asunnottomilla on mukanaan vain reppu, jossa heillä on kaikki omaisuutensa. Yöksi he voivat jättää repun lukolliseen lokerikkoon, jonka avaimet ovat henkilökunnalla, kertoo Sunikka.

Asunnottomissa yhä nuorempia

Sunikan mukaan viime vuosina asunnottomissa on noussut erityisesti 20-29-vuotiaiden osuus, ja he ovat usein sekakäyttäjiä, kun taas yli 40- vuotiaiden osuus on vähentynyt.

– Useimmat ovat miehiä, heille päivystysksessä on paikkoja 43, ja naisille 9. Nuorten osuuden kasvaminen on tehnyt sen, että täällä on lähes yhtä paljon kävijöitä kesällä, koska nuoret jäävät kaupunkiin. Vanhemmat lähtevät kesällä maalle Helsingistä.

– Olen tehnyt työtä asunnottomien parissa jo vuodesta 2002, ja voin sanoa, että tieto asunnottomuudesta lisää tuskaa. Mitään helppoja ja yksinkertaisia ratkaisuja ei ole olemassa. Sitä ei ole saatu selville, miksi asunnottomissa on miehiä enemmän, pohtii Sunikka.

Hietaniemenkadun palvelukeskuksessa on 52 tilapäisen asumispalvelun huonetta jääkaapilla, joissa asukkaat voivat viipyä kunnes saavat tuetun asunnon.

– Tuettuun asumiseen voi joutua jonottamaan useita vuosia. Asuntopula näkyy täälläkin.

Paleltumia ei juurikaan ole

Sunikan mukaan pakkasten vuoksi asunnottomilla ei ole havaittu Hietaniemenkadulla varsinaisia hoitoa vaativia paleltumia.

– Nyt hoidetaan ihoinfektioita ja sairaanhoitajan vastaanotolla tavallisia virusinfektioita. Paleltumia ei enää ole löytynyt, vaikka asukkaat kertovat yöpyneensä ulkona kadulla, autoissa ja jopa yleisissä wc-tiloissa. Voi olla, että ne hoidetaan sitten sairaaloissa, pohtii Sunikka.

Sunikka on kiitollinen some-kampanjasta, jossa asunnottomille kerättiin talvivaatteita.

– Kampanjan ansioista saimme varastot täyteen. Siitä suurkiitos kaikille lahjoittajille. Nyt emme enää tarvitse lisää, mutta ilmoitamme, jos vaatteet pääsevät loppumaan, valaisee Sunikka.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja