Mainos

Asumismenojen kasvu vaikeuttaa lapsiperheiden ja eläkeläisten arkea

Kiinteistöliiton arviot asumiskustannusten nousemisesta eivät helli kenenkään kukkaroa. Kiinteistöliiton tilaaman ja Pellervon taloustutkimuksen toteuttaman Asumisen kustannukset -tutkimuksen mukaan asumiskustannukset voisivat nousta jopa 12 prosenttia vuoteen 2015 mennessä.

Vaikka kotitalouksien asumismenojen osuus ei näytä laskevan ja asuminen vie aina vain suuremman osan kotitalouksien nettotuloista, Kiinteistöliiton toimitusjohtajan Harri Hiltusen mukaan esimerkiksi lapsiperheet eivät mielellään vaihtaisi halvempaan ja pienempään asuntoon.

–Silloin kun ollaan kotiuduttu johonkin asuinalueeseen, sen asuinympäristöön, jos lapset on varsinkin menneet kouluun tai päiväkoteihin, niin tämmöisiä muuttokynnystä nostavia tekijöitä on sen verran, että pyritään pysymään siinä nykyisessä asunnossa ja tingitään sitten jostakin muusta kulutuksesta, Hiltunen sanoo.

Taloyhtiöiden peruskorjaukset aiheuttavat huolta

Vanhoissa, peruskorjausta vaativissa taloyhtiöissä ongelmaksi Hiltusen mukaan voi muodostua eri kotitalouksien kyky maksaa vaadittavat peruskorjaukset.

Esimerkiksi eläkeläisille taloyhtiön peruskorjaus voi merkitä huomattavia asumismenojen kasvua. Tämä voi Hiltusen mukaan mahdollisesti johtaa siihen, että he saattavat taloyhtiöiden kokouksissa pyrkiä äänestämään eteen tulleita peruskorjaussuunnitelmia vastaan.

Energiaverolinjauksilla tilanteeseen helpotusta

Hiltusen mukaan tilannetta voitaisiin helpottaa esimerkiksi Helsingin seudulla siten, että kunnat kävisivät huolella läpi muiden muassa yhteisen maankäyttöalueen, asuntopoliittisen suunnittelun, kaavoituksen ja sen varmistaisivat, että kaavoitetuille tonteille oikeasti rakennettaisiin asuntoja.

–Ja sitten tietysti voidaan vaikuttaa energiaverolinjauksilla, että tehdäänkö sellaisia linjauksia, jotka tavallaan mahdollistavat kotitalouksien tasolla energian säästämisen. Nyt jos kaukolämpöä rasitetaan voimakkaasti energiaveroilla, sen hinta nousee ja kotitaloudet todellisuudessa eivät pysty esimerkiksi kerrostalossa juurikaan lisäämään lämmön säästöä, Hiltunen kommentoi.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.