Asukas piti vuokra-asunnossa liikaa tavaraa – KKO:n mukaan vuokranantajalla oli oikeus purkaa sopimus

Kun vuokrayhtiö teki asuntoon tarkastuksen, lattiaa ei juurikaan näkynyt tavaroiden alta ja tila muistutti enemmän varastoa kuin kotia. KKO:n mukaan tavaramäärä aiheutti vaaraa myös talon muille asukkaille.

Vuokranantajalla oli oikeus purkaa sopimus vuokralaisen kanssa, joka oli säilyttänyt asunnossa liikaa tavaraa, korkein oikeus (KKO) linjasi torstaina.

Vuokralainen oli asunut Helsingin kaupungin vuokra-asunnossa vuodesta 2001 lähtien. Vuokrayhtiö teki asuntoon kesällä 2018 tarkastuskäynnin, jossa KKO:n mukaan havaittiin, että asunnossa oli erittäin suuri määrä sekalaista koti-irtaimistoa ja muuta kotitaloustavaraa niin, että tila muistutti enemmän varastoa kuin asuinhuoneistoa. Lattiapintaa ei juurikaan näkynyt ja myös huoneiston parveke oli täynnä tavaraa.

Vuokrayhtiö antoi vuokralaiselle varoituksen ja kehotti tätä poistamaan tavarat ja siivoamaan huoneiston. Kaikkiaan yhtiö teki asuntoon neljä tarkastuskäyntiä ja antoi vuokralaiselle vielä toisen varoituksen, ennen kuin se keväällä 2019 ilmoitti purkavansa vuokrasopimuksen.

Yhtiö perusteli purkua sillä, että vuokralainen oli pitkään hoitanut asuntoa huonosti ja rikkonut terveyden ja järjestyksen säilyttämiseksi annettuja määräyksiä. Yhtiön mukaan tavaramäärä asunnossa muodosti riskin paloturvallisuudelle.

Käräjä- ja hovioikeus olivat erimielisiä jutussa

Asiaa käsiteltiin ensin Helsingin käräjäoikeudessa, jonka mukaan sopimuksen purulle ei ollut perusteita. Kiista eteni hovioikeuteen, joka katsoi selvitetyksi, että asunnossa oli liikaa tavaraa ja velvoitti vuokralaisen muuttamaan pois asunnosta häädön uhalla.

KKO oli ennakkopäätöksessään samalla kannalla kuin hovioikeus. KKO:n mukaan asunnossa oli vielä viimeiselläkin tarkastuskäynnillä huomattava määrä tavaraa, vaikkakin lattiapinta-alaa oli esillä huomattavasti aiempaa enemmän, keittiö oli paljon siistimpi eikä parvekkeella ollut enää ylimääräistä irtainta tavaraa. KKO:n mukaan tulipalon syttyessä suuri tavaramäärä voisi muodostaa riskin paitsi asunnon myös koko talon asukkaille.

Näin ollen KKO katsoi, että vuokralainen oli laiminlyönyt asunnon puhtaanapidon ja siivouksen, ja että tämän menettelyä oli pidettävänä asunnon huonona hoitamisena. Näin ollen yhtiöllä oli oikeus purkaa vuokrasopimus.

Lue myös:

    Uusimmat