AstraZenecan koronarokotteen teho huolettaa – THL:n asiantuntija: "Parempi kuin ei mitään"

Tutkijayhteisö huolestui: Tehoaako AstraZenecan koronarokote Etelä-Afrikan muunnokseen? 3:08
Katso video: MTV Uutiset Live kysyi THL:n ylilääkäri Hanna Nohynekilta, pitääkö olla huolissaan..

Koronaviruksen eteläafrikkalainen muunnos aiheuttaa huolta rokotteiden osalta.

Mediatietojen mukaan tutkimuksessa rokote antoi vain minimaalisen suojan muunnoksen aiheuttamaa lieväoireista koronatautia vastaan. Tutkimusta ei ole vielä vertaisarvioitu.

AstraZenecan koronarokote ja kyseinen tutkimus josta on uutisoitu laajasti tänään ovat olleet myös maailman terveysjärjestön pöydällä. WHO antaa kantansa koronarokotteeseen torstaina.

THL:n ylilääkärin Hanna Nohynekin mukaan rokotetta voitaisiin kuitenkin käyttää esimerkiksi Suomessa, koska täällä Etelä-Afrikan virusmuunnos ei ole pääasiallinen viruskanta.

– Huoli on siitä, että rokote ei ole yhtä tehokas tätä Etelä-Afrikan varianttia vastaan, mutta toistaiseksi me emme ole vielä nähneet niitä tutkimustuloksia. Olemme nähneet vain lehdistössä olleita epäilyjä, Nohynek huomauttaa MTV Uutiset Livelle.

Nohynekin mukaan nyt on odotettava, että tutkimus tulee ulos vertaisarvioidussa julkaisussa. Tilanne on Nohynekin mukaan haastava:

– Tiedot Etelä-Afrikasta kertovat tätä yhtä asiaa, mutta se mihin meidän rokotusohjelmat tähtäävät, on nimenomaan vähentää kuolemia ja vakavia tauteja. Millä tavalla virusmuunnos näitä päämääriä kohtaan vaikuttaa, niin sitä me emme vielä tiedä.

Nohynekin mukaan AstraZenecan rokotettakin voisi kuitenkin käyttää siellä, missä Etelä-Afrikan virusmuunnosta ei ole.

– Se on kuitenkin parempi kuin ei mitään. Oletusarvo on kuitenkin se, että se ehkäisee vakavaa tautia.

Lue myös:

    Uusimmat