Mainos

Aspiriinia, aurinkolasit ja happipullo matkalle ylös

Kaivosmiesten nostamisessa maan pinnalle varaudutaan Copiapóssa monin tavoin siihen, että yli 600 metrin matka ylös sujuisi mahdollisimman helposti.

Pelastusviranomaisten suurin huolen aihe on paniikkihäiriö, joka voi yllättää ahtaan kapselin hitaalla matkalla. Yhteydenpitoa varten nousun aikana kapseli varustetaan videokameralla sekä mikrofonilla ja kuulokkeilla. Jokainen kaivosmies saa kasvoilleen happinaamarin.

Kuluneen viikon aikana miesten terveydentila - ja erityisesti kunkin verenpaine - on ollut jatkuvan tarkkailun alla. Nousun aikana verenpaine voi heitellä suuresti.

Veritulpan ehkäisemiseksi miehet ovat saaneet eilisestä alkaen 100 milligramman päiväannoksen asperiinia, ja nousua varten he pukevat ylleen erikoiskorsetin sekä tukisukat.

Kuusi tuntia ennen omaa vuoroa kiinteän ruoan korvaa erityinen neste, jonka tarkoitus on estää estää pahoinvointia. Pelastuskapselin odotetaan keinuvan ja pyörivän edestakaisin nousun aikana. Runsaskalorisen nesteen on valmistanut ja lahjoittanut Yhdysvaltain avaruushallinto Nasa.

Koska alhaalla kaivoksessa lämpötila on yli 30 Celsius-astetta, miehet saavat ylleen villapaidan. Sitä tarvitaan varsinkin silloin, jos pelastautuminen tapahtuu yöllä - tähän aikaan vuodesta yölämpötila Copiapóssa saattaa laskea lähelle nollaa. Päivän aikana pelastettaville kaivosmiehille jaetaan puolestaan erityisvalmisteiset aurinkolasit.

Miesten päästessä maan pinnalle heille tehdään nopea lääkärintarkastus. Perusteellisempi tarkastus suoritetaan läheisessä sairaalassa, johon miehet kuljetetaan helikoptereilla. Sairaalaan on heitä varten vmarustettu oma osasto, jossa he saavat mahdollisesti tarvitsemansa hoidon ja pitkän levon.

(MTV3 - AP)

Katso Janne Hopsun juttu Copiaposta

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.