Askel kohti normaalia: Britit rynnistivät vaatekauppoihin ja pubeihin ensimmäistä kertaa yli kolmen kuukauden sulun jälkeen

6:35
Hävisikö EU rokotekisassa Britannialle?

Pääministeri muistuttaa ihmisiä käyttäytymään vastuullisesti rajoitusten höllentämisestä huolimatta. Takana on yli kolme kuukautta kestänyt sulkutila.

Iso-Britannia ottaa tänään askeleen kohti normaalia elämää, kun ei-välttämättömät kaupat, kampaajat, kuntosalit ja terassivat avaavat ovensa asiakkailleen Englannissa. Kaupat avataan myös Walesissa.

Skotlannissa ja Walesissa oppilaat palaavat myös kouluihin kokoaikaisesti pääsiäisloman jälkeen.

Asiasta uutisoi muun muassa BBC.

Rajoitusten purkamisesta huolimatta pääministeri Boris Johnson kehottaa ihmisiä käyttäytymään vastuullisesti ja jatkamaan elämää niin, että viruksen torjuminen on mahdollista.

Britannian kolmas sulkutila julistettiin tammikuun alussa, yli kolme kuukautta sitten.

– Tämä on merkittävä askel eteenpäin matkallamme kohti vapautta. Tämä antaa meille mahdollisuuden palata takaisin niiden asioiden pariin, joita rakastamme ja olemme ikävöineet, pääministeri iloitsi lausunnossaan.

Ruokaa ulkona, häät 15 hengelle

Ravintolat ja pubit saavat maanantaista lähtien tarjoilla ruokaa ja alkoholia asiakkailleen ulkona. Kuntosalien lisäksi ovensa avaavat muun muassa kauneushoitolat, kylpylät, eläintarhat, teemapuistot ja kirjastot.

Ensimmäiset asiakkaat ryntäsivät pubeihin jo puolen yön aikaan. Sanomalehti Metron mukaan osassa Englantia pubeihin ja ravintoloihin jonotettiin jo tunteja ennen vuorokauden vaihtumista koleasta säästä huolimatta.

Myös Primark-vaatekauppaketjun likkeen eteenmuodostui jonoa varhain maanantaiaamuna Birminghamissa.

Pandemian jäljet näkyvät kuitenkin selvästi Lontoossa sijaitsevalla ostoskadulla, Oxford Streetillä. BBC:n mukaan peräti 28 kauppaa 212 liikkeestä eli yli 13 prosenttia näyttää sulkeneensa ovensa.

Kuluttamisen lisäksi briteillä on nyt myös mahdollisuus järjestää pieniä yksityistilaisuuksia. Häitä voidaan juhlia uusien rajoitusten mukaan 15 hengen voimin. Hautajaisiin  taas voi kutsua tästä päivästä lähtien 30 henkeä.

Tartuntojen odotetaan lisääntyvän

Rajoitusten purkamisen odotetaan nostavan tartuntamääriä. BBC:n mukaan päättäjät ovat kuitenkin vakuutelleet, että Iso-Britannian tilanne on nyt vakaa: Koronavirusrokotteita on annettu jo lähes 40 miljoonaa.

Ravintoloiden toiminnan avaamista ulkotiloihin ei myöskään pidetä erityisen riskialttiina, kunhan ihmiset noudattavat rajoituksia ja sääntöjä.

Osa asiantuntijoista kuitenkin katsoo, että rajoituksia höllennetään liian aikaisin. Ulkomaan matkustamista koskevia rajoituksia on tarkoitus purkaa aikaisintaan toukokuun puolessa välissä.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja