Mainos

Asiantuntijat: Veron korotus laskee alkoholinkulutusta

Päihdetyön asiantuntijat uskovat, että alkoholiveron korottaminen tulee kääntämään kulutuksen laskuun. Selitys löytyy maan juomakulttuurista.

– Suomessa on vielä vallalla humalahakuinen juomatapa ja silloin kulutus kulminoituu tiettyyn väestöosaan ja tiettyihin henkilöihin. Hinnalla on silloin aika iso merkitys ja hinnan nousu vaikuttaa enemmän kuin muualla, sanoo päihdelääketieteen professori Hannu Alho Helsingin yliopistosta.

Alkoholi maistuu tällä hetkellä erityisen hyvin suomalaisille, sillä kulutustottumukset ovat murrosvaiheessa.

– Meillä Suomessa tilanne on se, että olemme välivaiheessa. Meillä on vanha juomatapa, sitten meille on tullut eurooppalainen juomatapa ja nyt ne ovat yhdistyneet. Siksi kulutus on korkeaa, mutta ehkä se tästä alkaa vähitellen muotoutua hieman vähäisemmäksi se juominen, uskoo A-klinikkasäätiön Uudenmaan palvelualueen ylilääkäri Kaarlo Simojoki.

Vaikka Suomi kipuaa jatkuvasti alkoholin kulutustilastoissa muihin Euroopan maihin verrattuna, niin kulutus ei tästä huolimatta ole viime vuosina lisääntynyt.

– Alkoholin kulutus on asettunut tietylle tasolle. Tilastojen perustella kuitenkin näyttää, että kulutus lisääntyisi. Tämä johtuu siitä, että maanosan muissa osissa kulutus on laskussa, selvittää professori Hannu Alho.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.