Asiantuntijat: Vanhempainrahakautta pidennettävä

– Vanhempainrahakauden pidentäminen edistäisi tasa-arvoa työelämässä, toteaa taloustieteen tohtori ElinaPylkkänen, joka on tutkimuksissaan verrannut Suomen ja Ruotsin vanhempainvapaajärjestelmiä.

Tällä hetkellä vanhempainrahakausi päättyy, kun vauva on noin kymmenkuinen. Toisen vanhemmista on käytännössä jäätävä kotiin kotihoidon tuen varaan. Yleensä kotiin jäävä on äiti, joka usein vielä imettää vauvaa.

– Kotihoidon tuelle jää yli 90 prosenttia pienten lasten vanhemmista ainakin joksikin aikaa. Toisaalta 30-40 prosentilla äideistä ei ole edes työpaikkaa, johon palata vanhempainrahakauden jälkeen. Kotihoidon tukea käyttävät myös sellaiset perheet, joissa talous pyörii yhdenkin työssäkäyvän vanhemman tuloilla, listaa Pylkkänen.

Jos vanhempainrahakausi olisi nykyistä pidempi, kotiin jäämisestä tulisi aidosti kummankin vanhemman vaihtoehto ja naisen paluu työelämään olisi aidosti tasa-arvoinen vaihtoehto. Vanhempainrahakauteen (äitiysloma ja vanhempainvapaa) ei ole tehty muutoksia yli 20 vuoteen.

– Tällä hetkellä kotihoidon tuki on kuntien rahoittama päivähoitomuoto. Kun kunnat pyrkivät säästämään päivähoitomenoista, maksavat ne usein myös kuntalisiä, jotta lapsia hoidettaisiin kotona pidempään. Tasa-arvoisempi vaihtoehto olisi pidempi vanhempainrahakausi ja isä-kiintiö, toteaa Kelan johtava tutkija Anita Haataja.

Lue myös:

    Uusimmat