Asiantuntijat: Ruotsi saavuttaa laumasuojan koronalle kahdessa viikossa

Kolmas koronarokote estää lähes 90% varmuudella sairaalaan joutumiseen omikronin vuoksi 2:08
Kolmas koronarokote estää lähes 90% sairaalaan joutumiseen omikronin vuoksi.

Ruotsissa on viimeisen seitsemän päivän aikana todettu keskimäärin 40 922 uutta koronavirustartuntaa. Eilen uusia tartuntoja todettiin 55 180. Nyt kaksi asiantuntijaa on todennut, että Ruotsi alkaa olla hyvin lähellä laumasuojaa koronavirusta vastaan. Asiasta uutisoi SVT.

Laumasuoja on Ruotsissa saavutettu, kun nyt käynnissä oleva korona-aalto kääntyy laskuun, arvioi Tukholman yliopiston tilastotieteen professori Tom Britton. Hänen mukaansa tämä tapahtuu viikossa tai kahdessa.

Epidemiologi Joakim Dillner lääketieellisestä yliopistosta Karolinska instituutista on samaa mieltä. Myös hän arvioi, että Ruotsissa tautihuippu saavutetaan korkeintaan kahden viikon kuluttua ja sen jälkeen voidaan katsoa, että maassa on saavutettu laumasuoja koronaa vastaan.

Miten laumasuoja voi muodostua?

Laumasuoja tarkoittaa käytännössä sitä, että riittävä määrä ihmisiä on vastustuskykyisiä taudille, jolloin se ei enää pääse leviämään väestössä.

Monien tartuntatautien kohdalla katsotaan, että laumasuoja voidaan saavuttaa joko sairastamalla tai rokotuksilla.

Maailman terveysjärjestö WHO:n mukaan esimerkiksi tuhkarokkoa vastaan laumasuoja vaatii sen, että noin 95 prosenttia väestöstä on rokotettu. Loput viisi prosenttia tulevat suojelluksi, koska tuhkarokko ei WHO:n mukaan leviä rokotettujen keskuudessa.

Koronaviruksen kohdalla klassisen laumasuojan saavuttaminen tartuntoja vastaan rokotteen avulla ei kuitenkaan tällä hetkellä ole käytännössä mahdollista, sillä ainakin viruksen omikronmuunnos tarttuu myös rokotettuihin. Koronarokotukset kuitenkin suojaavat tehokkaasti koronan eri muunnosten aiheuttamaa vakavaa tautimuotoa vastaan.

Viime vuoden marraskuussa Rokotetutkimuskeskuksen johtaja, professori Mika Rämet totesi, että jo delta-variantti teki laumasuojatavoitteen saavuttamisesta nykykeinoilla hyvin vaikeaa.

– Koronaviruksen poistamiseen yhteiskunnasta vaadittava rokotekattavuus on siksi todella korkea, Rämet sanoi.

Huomioitavaa myös on, että vaikka koronaviruksen aiheuttaman taudin sairastaminen antaa suojaa, niin uusintatartunnoilta se ei ikuisesti suojaa. Myös omikronin jo sairastaneiden on todettu saaneen uudelleen omikrontartunnan.

Ruotsalaisista vähintään yhden koronarokoteannoksen on saanut 76 prosenttia väestöstä, kun taas kaksi annosta on ottanut 73 prosenttia. Kolmannen rokotteen eli tehosteannoksen on saanut 36 prosenttia maan väestöstä.

Ruotsissa on tähän mennessä virallisesti todettu 2,07 miljoonaa koronavirustapausta ja koronakuolemia on tilastoitu vajaat 16 000. Suomessa vastaavat luvut ovat 475 000 ja 1942. Suomen väkiluku on noin 5,5 miljoonaa, kun taas Ruotsissa asuu 10,4 miljoonaa ihmistä. Näin ollen Ruotsissa on ollut väkilukuunkin suhteutettuna sekä koronatartuntoja että -kuolemia merkittävästi Suomea enemmän.

Lue myös:

    Uusimmat