Tanskalaistutkija: Omikronin alamuunnos sairastuttanut Norjassa jo aiemman omikronin poteneita

Koko asia 60 sekunnissa: Tällainen on omikronin uusi alavariantti 1:00
Koko asia 60 sekunnissa: Tällainen omikronin uusi Tanskassa leviävä variantti.

Tanskalaisen tartuntatauti-instituutti SSI:n tutkija Anders Fomsgaard pelkää, että omikronin uusi alamuunnos BA.2 tekee osittain tyhjäksi muodostuvan laumasuojan, eikä piittaa aiemman tartunnan tuomasta immuniteetista.

BA.2-muunnos on levinnyt nopeasti Tanskassa, ja Fomsgaardin mukaan koko maailma pitääkin maata silmällä saadakseen tietoja muunnoksen leviämiskyvystä ja vaikutuksista. BA.2-muunnoksen nopea yleistyminen Tanskassa voi viitata siihen, että se on aiempaa muunnosta herkemmin tarttuva. Vaihtoehto voi olla, että se on vastustuskykyisempi immuniteetille.

– Me emme vielä tiedä, Fomsgaard sanoo.

Uusi omikrontartunta pian edellisen jälkeen?

Uuden omikronmuunnoksen voi Fomsgaardin mukaan sairastaa alkuperäisen omikronmuunnos BA.1:n jälkeen.

– On mahdollista saada ensin tartunta BA.1:stä ja nopeasti sen jälkeen BA.2-tartunta, Fomsgaard kertoo tanskalaisen TV2-kanavan uutisille.

Hänen mukaansa tästä on jo esimerkkejä Norjasta, ja jos vastaavaa alkaa tapahtua Tanskassa, joudutaan hänen mukaansa maassa varautumaan uuteen tautipiikkiin.

Ei halua huolen lietsontaa

Fomsgaard varoittaa kuitenkin lietsomasta ylenpalttista huolta. Uudessa virusmuunnoksessa ei toistaiseksi ole havaittu eroja tartuntaherkkyydessä tai taudin vakavuudessa alkuperäiseen omikronmuunnokseen verrattuna. Hän muistuttaa tosin, että tarkkailuajanjakso on toistaiseksi ollut lyhyt.

Hän kuitenkin painottaa, että rokotukset toimivat tehokkaasti vakavaa ja jopa kuolettavaa tautimuotoa vastaan.

Lue myös:

    Uusimmat