Asiantuntijat lähes yksimielisiä: Tämä joukkue yllättää SM-liigassa – "Niin hyvällä mallilla"

Karri Kivi kehuu vuolaasti mestarisuosikki Tapparaa:"Huh huh" 1:41
Tappara lähtee SM-liigakauteen yhtenä suurimmista suosikeista. Karri Kivi huokaisee joukkueen asetelmista: "Huh huh."

C Moren asiantuntijat ovat hyvin samoilla linjoilla jääkiekon SM-liigan alkavan kauden runkosarjan kärkijoukkueista, yllättäjästä ja jumbosta. Sami Kapanen, Karri Kivi, Lasse Kukkonen, Pekka Saravo ja Ari Vallin ennakoivat, miten tulevalla sesongilla tulee käymään.

Alla on ensin esitelty kunkin vastaus tiiviisti, ja jutun lopusta pääset lukemaan perustelut.

Runkosarjan kärkikolmikon järjestys?

Sami Kapanen: Tappara, HIFK ja Lukko.
Karri Kivi: Tappara, HIFK ja Lukko. 
Lasse Kukkonen: HIFK, Lukko ja Tappara. 
Pekka Saravo: HIFK, Tappara ja Lukko. 
Ari Vallin: Tappara, HIFK ja Lukko.

Mitkä joukkueet jäävät häntäsijoille 13–15? 

Kapanen: -
Kivi: -
Kukkonen: Ässät, Jukurit ja JYP. 
Saravo: Sport, HPK ja JYP. 
Vallin: Sport, Ässät ja JYP. 

Mikä joukkue on kauden yllättäjä?

Kapanen: SaiPa. 
Kivi: SaiPa.
Kukkonen: KalPa ja SaiPa. 
Saravo: SaiPa.
Vallin: KooKoo.

Mielenkiintoisin pelaaja?

Kapanen: Brad Lambert, JYP. 
Kivi: Jimi Suomi, TPS. 
Kukkonen: Petri Kontiola, Ilves.
Saravo: Pekka Jormakka, Jukurit. 
Vallin: Olli Palola, HIFK. 

Asiantuntijoiden perustelut

Runkosarjan voittaja:

Kapanen (Tappara): Tappara näyttää aika laajalta ja vahvalta rosterilta. Se on pelannut hyvällä tasolla CHL:ssä. IFK tulee olemaan Tapparan kyljessä, joukkue on laadukas ja laaja. Lukko on menettänyt paljon, mutta näyttää itselleni tietyllä tavalla yllättävän terveeltä ja hyvävoimaiselta tässä vaiheessa isojen menetysten ja mestaruuden jälkeen.

Kivi (Tappara): Tapparan pelaajamateriaali vakuuttaa, ja peli on ollut kunnossa peleissä, jotka olen syksyllä nähnyt.

Kukkonen (HIFK): HIFK on saanut joukkueeseen hyviä pelaajia, valmennuksen puoleltakin on rauha ja urheilujohto on saanut aika pitkään tehdä systemaattisesti töitä. Monet palaset menevät oikeaan suuntaan. 

Saravo (HIFK): HIFK:lla on hyviä pelaajahankintoja, ja kun Ville Peltonen tulee valmentajaksi, on ehkä tarkoitus mennä oikealla tavalla askel takaisin vanhempaan ifk-laisuuteen ja sulauttaa se nykykiekkoon. Pelaajisto on hyvä, ja on erittäin hyvät lähtökohdat siihen, että voi tulla hyvää menestystä. 

Vallin (Tappara): Tappara on pelannut aika hyvää ja voittavaa peliä CHL:ssä. Se on saanut erittäin hyviä vahvistuksia: osan takaisin ja osa on uusiakin äijiä. Joukkue näyttää erittäin hyvältä. IFK:lla on sama homma, tosi hyviä kavereita hankittu sinne. Kuinka Yohann Auvitu kuntoutuu IFK:n peräpäähän? Hyökkäyspää näyttää aika vahvalta. IFK:lla on aina hyvä joukkue ennen kauden alkua, mutta he eivät ole tavanneet saada kaikkea potentiaaliaan irti.

Jumbojoukkue:

Kukkonen (JYP): JYPillä on paljon pelaajia, joilla tulee olemaan hyvä ura edessään, mutta nyt on liian aikaista. Joukkue on isossa murroksessa, jälleenrakennusvaiheessa, he ovat joutuneet tekemään aika isoja muutoksia ryhmään. Siellä on toisaalta paljon potentiaalisia, lupaavia pelaajia, joilla tulee olemaan hyvä ura, mutta tämä on hinnanmaksuvuosi.

Saravo (JYP): En mielellään ketään jumboksi veikkaisi, mutta JYPin haaste on tällekin kaudelle kova. En kauheasti ihmettele, jos jäävät pohjakolmikkoon.

Vallin (JYP): JYPin sekavuus vie heidät sinne.

Yllättäjä: 

Kapanen (SaiPa): On yllättävää, miten vahvasti he ovat pystyneet pelaamaan jo nyt Pekka Virran näköistä ja tyylistä kiekkoa ja tuloksekkaasti. Aika lyhyellä ajanjaksolla on saatu ajettua peli sisään. Sarjapelit ovat eri asia kuin harjoituspelit, mutta SaiPa on näyttänyt tosi vahvalle.

Olen itse povannut, että he tulevat olemaan yksi haastajajoukkueista, mutta onko heillä riittävästi laajuutta? Jos he pysyvät terveenä, heillä on mahdollisuus olla todella vahva joukkue. Tämän hetken taloudellinen tilanne voi kuitenkin olla todella tiukilla, eikä heillä ole hirveitä resursseja reagoida, jos he kärsivät loukkaantumisista. Se on heille haavoittavin osa tällä hetkellä.

Kivi (SaiPa): Pekka Virran itseluottamus on parhaimmillaan. Viimeiset pari vuotta kulminoituivat mestaruuteen (Lukossa). Kun olen nähnyt SaiPan treenejä ja pelejä, se on nyt sen näköistä peliä, mitä Pekka haluaa. Pelaajamateriaali määrittää tietysti rajallisuuden, kuinka iso yllätys voi olla, mutta varmasti revitään jengistä kaikki irti. Se on niin hyvällä mallilla.

Kukkonen (KalPa ja SaiPa): Siellä on potentiaaliset joukkueet, jotka tulevat olemaan korkeammalla kuin ehkä suuri yleisö uskaltaa odottaa. He taistelevat paikasta kuuden joukkoon.

Virran Pekalla projekti on aikaisemmin vaatinut vähän aikaa, mutta SaiPan tekeminen harjoituspeleissä antaa itseluottamusta paljon joukkueelle. Tuollaisessa tilanteessa se on tosi tärkeää. Pekka motivoi muutosta, rohkaisee pelaajia rohkeasti pitämään kiinni uusista toimintatavoista. Hän on varmasti entistä rauhallisempi, itsevarmempi ja tietoisempi valmentaja, kun sai tietyn kruunun. Se antaa varmasti henkilökohtaisesti paljon mielenrauhaa. Siinä on hyvät eväät. Hän saa varmasti toteuttaa asioita sillä tavalla, mikä hänestä tuntuu hyvältä.

KalPalla on paljon hyviä pelaajia, jotka pelasivat viime kaudella hyvin. He ovat nuoria, jotka ovat oppineet. Tommi Miettisellä on päävalmentajana kokemusta taas vähän lisää. Viime kaudella heillä oli hyvä runkosarja (viides sija), mutta kausi päättyi pettymykseen playoffeissa, mikä jättää sopivan nälän tehdä asioita vielä paremmin.

Saravo (SaiPa): Pekka Virran prosessi on lähtemässä heti hyvin liikkeelle.

Vallin (KooKoo): En tiedä, onko yllätys, jos KooKoo pärjää. Heillä on minun mielestäni erittäin hyviä hankintoja, joilla on ollut potentiaalia piilossa; sinne on hankittu esimerkiksi hyviä Ilveksen jätkiä. On muutakin hyvännäköistä pelimiestä, kuten Nikkilän Petteriä pakistoon. KooKoo voi olla tänä vuonna hyvilläkin sijoituksilla ja haastaa kärkipäätä.

Mielenkiintoisin pelaaja:

Kapanen (Brad Lambert, JYP): Puhutaan nuoresta pelaajasta, joka on kuitenkin ollut pari vuotta otsikoissa. JYP on vedenjakajalla, ja hän on nuorison lippulaiva, hänellä on iso vuosi edessä. Nollakolmosena hänellä on ensi kesällä on NHL-varaustilaisuus, niin seuraan todella suurella mielenkiinnolla, millainen hänen kautensa tulee olemaan.

Kivi (Jimi Suomi, TPS): Hän on erottunut CHL-peleissä 18-vuotiaana poikana. Täysin poikkeuksellinen liuku ja rohkeus pelata tätä peliä.

Kukkonen (Petri Kontiola, Ilves): Tampereen Uros-areena ja Ilves-paita... Meillä on SM-liigassa kaksi aitoa vastakkainasettelua: Satakunnassa ja Tampereella, jossa on Ilves–Tappara. Ainakin 10 vuotta on menty Tapparan komennossa – aina kun kausi on päättynyt, Tappara on ollut korkeammalla kuin Ilves. Saadaanko entinen Tapparan pelaaja tönäisemään Ilves Tapparan ohi?

Saravo (Pekka Jormakka, Jukurit): Minkälaiseen liigatahtiin Jormakan Pekka pääsee Jukureissa? Pystyykö auttamaan omalla tekemisellään Jukurit playoffeihin?

Vallin (Olli Palola, HIFK): On mielenkiintoista nähdä, onko ruuti edelleen kuivaa Liigassa. Pääsee aloittamaan hyvässä seurassa, kovien pelaajien kanssa. Miten Palolan ruuti siinä räjähtelee?

SM-liigakausi käynnistyy torstaina 9. syyskuuta Lukon ja TPS:n kohtaamisella.

Lue myös:

    Uusimmat