Asiantuntijat huolissaan: Yhä useampi nainen hakeutuu sukuelinten kauneusleikkaukseen

Näyttää siltä, että kasvojen kauneusleikkaukset ovat raivanneet tietä sukuelinten "kauniimmaksi" muokkaamiseen. Lääkärien mukaan jopa alaikäiset yrittävät hakeutua sukuelinten kauneusleikkaukseen.

Kasvava määrä nuoria naisia haluaa sukupuolielinten kauneusleikkaukseen. Tunnin pituinen toimenpide on alunperin suunniteltu potilaille, jotka kärsivät virtsankarkailusta tai löysästä emätinkanavasta synnytyksen jälkeen. Nyt leikkausta halutaan myös kosmeettisista syistä joko parantamaan sukupuolielinten ulkonäköä tai tehostamaan seksuaalista tyydytystä.

Keskimäärin leikkausta pyytävät tavallisesti 30–45-vuotiaat naiset. Osa lääkäreistä on huolissaan siitä, kuinka trendi johtaa harhaan ja hämmentää teini-ikäisten käsitystä normaaliudesta yhä enenevissä määrin.

– Se on todella huolestuttavaa, sillä trendi on tavoittamassa teini-ikäisiä nuoria. Kuulin erään äidin sanovan 16- ja 11-vuotiaiden tyttärensä haluavan kyseiseen leikkaukseen. Se ei ole oikein, kertoo lääkäri-gynekologi Cheryl IglesiaObstetrics and Gynecology -lehdelle.

Arvostelijat uskovat toimenpiteen olevan yksi monista, joiden avulla naiset yrittävät tavoitella mahdotonta ihannetta täydellisestä vartalosta. Kirurgit kertovat suurimman osan potilaista saaneen vaikutteita internetissä näkemästään pornografiasta ja mediateollisuudesta.

Riskejä ei osata pelätä

Lääkäri John Miklos on kouluttautunut gynekologiksi ja erikoistunut korjausleikkauksiin. Mies kutsuu itseään "lääketieteelliseksi räätäliksi" ja on erikoistunut muotoilemaan naisten henkilökohtaisia osia uudelleen. Hän suorittaa vuodessa keskimäärin 180 leikkausta, joissa leikataan häpyhuulet emättimen ympäriltä. Miklos on menestynyt taidollaan ja hänellä on yhdessä yhtiökumppaninsa, lääkäri Robert Mooren kanssa vastaanotto niin Atlantassa, Georgiassa kuin Beverly Hillsissä.

Amerikan esteettisten kauneusleikkausten yhteisön mukaan vuonna 2011 yli 2140 yhdysvaltalaisnaista kävi läpi sukuelinten kauneusleikkauksen. Kansainvälinen esteettisten kauneusleikkausten yhteisö puolestaan antoi kokonaisluvuksi 5200 vuonna 2010. Asiantuntijoiden mukaan lukuihin ei sisälly monet gynekologien tekemät operaatiot.

– Tämän päivän naiset ovat huolissaan henkilökohtaisten ruumiinosiensa esteettisyydestä. Kauneuden käsitys on levinnyt "oikeanlaisista" poskipäistä "oikeanlaisiin" sukuelimiin, lääkäri Sachin Dhawan kertoo India Todaylle.

Leikkauksen suosio on kasvanut huolimatta siitä, että asiantuntijat kyseenalaistavat vahvasti sukuelinten kauneusleikkausten lääketieteellisen kelpoisuuden ja turvallisuuden. Leikkaus saattaa maksaa 2000–9000 euroa.

Yksi suurimmista huolista on, että monet kirurgit eivät epäonnistuvat riskien kertomisessa: vaarassa on saada jokin tartunta, arpia, kipua ja menettää jokin tuntoaisti, jonka potilas on saattanut haluta vahvistuvan. Monet asiakkaat eivät kuitenkaan välitä riskeistä, koska heille on jo myyty idea ihanteellisesta vaginasta.

– Vaikka naisille on kerrottu mahdollisista komplikaatioista, kuten klitoriksen tunnottomuudesta, heitä saattaa silti olla mahdotonta estää, jos joku on sanonut heille tarvitsevansa nuoremman näköiset, täydellisemmät tai ihailtavammat häpyhuulet, kertoo naisten ongelmiin erikoistunut psykologi Harriet Lerner.

36-vuotias yhdysvaltalaisnainen Kari, joka ei halunnut paljastaa etunimeään, kertoi olleensa tyytymätön sukupuolielintensä ulkonäköön ja lähti siksi leikkaukseen.

– Toinen häpyhuuli oli toista pitempi… se todella häiritsi minua, Kari kertoo.

Nainen vakuuttaa, ettei poikaystävällä ollut hänen päätöksensä kanssa tekemistä, mutta nainen itse oli selaillut Playboy-lehtiä ennen leikkaustaan.

Kuvien henkilöt eivät liity juttuun.

Kuvat: Shutterstock

Lue myös:

    Uusimmat