Asiantuntijan kolme syytä kokoomuksen mahalaskuun: Stubb, Stubb ja Stubb

Valtio-opin professori Kimmo Grönlundin mukaan kokoomuksen suosion romahdusta selittävät puolueen puheenjohtaja Alexander Stubbin persoona sekä se, että Stubb on vienyt kokoomusta enemmän oikealle ja mollannut suomalaista sopupolitiikkaa.

Esimerkiksi Ylen gallupissa kokoomus oli ykkösenä kesäkuussa, jolloin Stubb valittiin pääministeriksi.  Eilen julkaistussa gallupissa kokoomus oli pudonnut kolmanneksi, ja sai yhden huonoimmista gallupluvuistaan koko 2000-luvulla.

Åbo Akademin professori Grönlund sanoo kannatuksen laskun henkilöityvän Stubbiin.

– Stubbin on vaikea murtaa tietynlaista kuolonkierrettä, johon hän on joutunut, vaikka varmasti hän yrittää kaikkensa.

Grönlundin mukaan kokoomuksen vieminen entistä enemmän oikealle on syönyt kannatusta.

– Stubbin retoriikka on perinteisempää oikeistopolitiikkaa kuin esimerkiksi Jyrki Kataisen. Jossain on kommentoitu, että Stubb sanoo ääneen sen mitä Katainen ajatteli. Stubb on talouspoliittisissa linjauksissaan melko oikealla ja arvoiltaan hyvin vapaamielinen arvoliberaali, ja se ei kaikkia perinteisiä koti-uskonto-isänmaa kokoomusäänestäjiä miellytä.  Hän on esimerkiksi tasa-arvoisen avioliittolain vahva kannattaja.

Stubbin tapa kritisoida Suomen sopuisaa politiikkaa on myös heikentänyt suosiota.

- Hän on mollannut suomalaista konsensuspolitiikkaa, ja se voi osittain olla vierasta monille suomalaisille äänestäjille. Suomen poliittinen kulttuuri pohjautuu kuitenkin pitkälti yhdessä tekemiseen. Suomessa tarvitaan monta puoluetta muodostamaan toimintakykyistä enemmistöhallitusta, ja kun näin on, niin aina on onnistuttava yhteisymmärryksen saavuttamisessa. Jos sitä kovin lähtee arvostelemaan, voi jäädä loppusuoralla hallitusneuvotteluista ulos. Se voi osittain kostautua heikentyneenä puoluekannatuksena. 

Stubbin tyyli kuitenkin myös vetoaa äänestäjiin.  

-Stubb henkilönä jakaa äänestäjiä. Hän on voimakas persoona, hyvin moderni poliitikko, joka tekee politiikkaa hyvin eri tavalla. Voisin hyvin kuvitella, että hän vetoaa enemmän nuorempiin äänestäjiin kuin vanhempiin, summaa Grönlund.

 

Lue myös:

    Uusimmat