Asiantuntijalta rohkea linjanveto Senni Salmisesta olympiakarsinnan alla – "Kristiina Mäkelän kohdalla mietityttää yksi asia"

5:59
Suomen ennätyksen rikkonut Senni Salminen kertoi kesäkuussa MTV Urheilulle tavoitteistaan olympialaisiin ja tuleviin vuosiin.

Loistavan kauden kisanneet kolmiloikkaajat Senni Salminen ja Kristiina Mäkelä lähtevät olympialaisiin finalistiehdokkaina. C Moren asiantuntija Mika Järvinen näkee kaksikon sudenkuopat hiukan erilaisina.

Mäkelällä on kokeneempana myös merkittävästi parempi tuntuma arvokisojen karsinnan selättämiseen, mutta C Moren asiantuntija Mika Järvinen näkee orimattilalaisen tuloshistoriassa selvän parannuskohteenkin.

– Mäkelän kohdalla mietityttää yksi asia: Riossa (2016) karsinnassa 14,24. Sitten finaalissa viimeinen tuloksella 13,95. Lontoossa (MM 2017) ei läpäissyt karsintaa. Dohassa (MM 2019) karsinnassa 14,26, finaalissa sitten 12:s tuloksella 13,99.

– Uskon, että Mäkelä vääntää itsensä finaaliin, jos ei astu kolmesti yli, sillä taso on vakuuttavasti finaaliin vaadittavan tuloksen yläpuolella. Kehityskohta on kuitenkin se, että finaalissa pitää pystyä hyppäämään samalla tasolla tai jopa vähän parantamaan, Järvinen listaa.

Järvisen kokoamien tilastojen mukaan kahdeksan parhaan joukkoon ja kolmelle viimeiselle kierrokselle on vaadittu kolmien viimeisten arvokisojen kohdalla tulokseksi keskimäärin noin 14,25–14,30.

Mäkelän oma tuloskeskiarvo näyttää tältä kaudelta hiukan yli 14,20. Senni Salmisella se on peräti 14,50.

Senni Salmisella jopa enemmän menetettävää karsinnassa

25-vuotiaan Salmisen tähän asti ainoa aikuisten arvokisakokemus on viime kevättalven halli-EM-kisoista, joissa hän läpäisi karsinnan kolmossijalla tuloksella 14,22 ja oli finaalissa seitsemäs lukemilla 14,14.

Dataa kesällä hurjaan vireeseen yltyneen loikkaajan kovien paikkojen suoritustasosta ei silti ole vielä tarpeeksi. Järvinen ennakoi Imatran Urheilijoita edustavalle Salmiselle testiä jo karsinnassa, vaikka perustaso riittäisikin tilastojen valossa kevyesti finaaliin.

Karsinnasta finaaliin on vaadittu Riossa 14,08, Lontoossa 14,07 ja Dohassa 14,12. Molemmilta tämän kauden perussuoritus pitäisi riittää finaalipaikkaan, mikä olisi melkoinen jättipotti suomalaiselle yleisurheilulle.

– Jos ensimmäinen hyppy epäonnistuu, painetilanne kasvaa, missä tullaan siihen, että oletko käsitellyt näitä tilanteita aiemmin. Tällaisessa tilanteessa fokus pitäisi olla teknisessä tekemisessä, ei tuloksessa ja mitä siitä seuraa, Järvinen linjaa.

Tämän jälkeen Salmiselta voi olla odotettavissa mitä vain.

– Näen Salmisen potentiaalisempana finaalissa kolmelle viimeiselle kierrokselle menijäksi kuin Mäkelän, mutta finaaliin pääsemiseksi Salminen joutuu varmasti tekemään enemmän henkistä kamppailua.

– Toisaalta Salmisella on enemmän menetettävää karsinnassa, sillä potentiaali finaalissa on isompi. Uskon, että hän on finaalissa kahdeksan joukossa, jos hän selvittää karsinnan, Järvinen arvelee.

Olympialaisten naisten kolmiloikan karsinta hypätään perjantaina Suomen aikaa klo 13.05 alkaen. Finaali käydään sunnuntaina klo 14.15 alkaen.  

12:59
Tokion olympialaisten yleisurheilukisat käynnistyvät perjantaina. MTV Urheilun asiantuntija Mika Järvinen ennakoi suomalaisodotuksia kisojen alla. 

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja