Kova karsintataso pudotti Senni Salmisen ja Kristiina Mäkelän taistelemaan toisiaan vastaan: "Finaalissa nähdään todennäköisesti maailmanennätys"

Kristiina Mäkelä osoitti tasaisuutensa etenemällä ainoana suomalaisena kolmiloikan loppukilpailuun Tokion olympialaisissa. Senni Salmisen hypyissä näkyi epävarmuus jännityksen otettua vallan pitkiä loikkia tänä kesänä tehneestä urheilijasta.

C Moren asiantuntija Mika Järvinen ennakoi ennen Tokion yleisurheilukisojen alkua, että Salminen saattaa olla suomalaisista potentiaalisempi menestyjä kolmiloikan finaalissa, mutta karsinnassa ensikertalaisen paineet ja toisaalta kilpasisko arvokisakokemus kallistivat vaakakupin Mäkelän puolelle.

Näin myös kävi, kun Mäkelä pudotti tuloksella 14,21 Salmisen sentillä ulos loppukilpailusta. Karsinnan taso oli poikkeuksellisen kova, sillä esimerkiksi Rion kisoissa 2016 Mäkelälle riitti jatkopaikkaan tulos 14,08.

– Sanoin ensimmäisen kierroksen jälkeen, että molemmat ovat finaalissa, Järvinen totesi kovasta tasosta.

Näin ei kuitenkaan käynyt, kun pitkän jännityksen päätteeksi Kolumbian kokenut Caterine Ibarguen loikki viimeisellään finaaliin oikeuttaneen tuloksen 14,37.

Salminen itse kertoi, että peräti 14,50:n tulostasolla koko kesän kisattuaan karsintapäivän epäonnistuminen johtui henkisen kantin pettämisestä.

– Näytti siltä, ettei hän ollut ihan hereillä loikissaan. Kontaktit pääsivät falskaamaan läpi. Varsinkin toisessa hypyssä, joka oli muutenkin epäonnistunut, Järvinen analysoi.

– Eikä hän viimeisessäkään päässyt hyppyyn kiinni sillä tavalla kuin parhaimmillaan. Senni on vahva törmäyksen vastaanottaja ja hyvä loikkimaan.

Mäkelä lähellä paikkaa kahdeksankin joukossa

Kristiina Mäkelä eteni nyt toista kertaa peräkkäin olympialaisten finaaliin viimeisenä urheilijana. Tulos oli hänen kauden keskiarvonsa mukainen, mutta Järvinen pohti ennakolta, pystyykö Mäkelä tälläkään kertaa parantamaan tasoaan loppukilpailussa.

– Jos Kristiina pystyy hyppäämään 14,20-alkuisen tuloksen myös finaalissa, niin sillä ollaan hyvin lähellä päästä kahdeksan parhaan joukkoon. Riossa siihen riitti 14,26, Lontoossa 14,13 ja Dohassa 14,40, mikä oli tosi kovatasoinen kisa, Järvinen laskeskelee.

Olympiakulta tullaan ratkomaan todennäköisesti hurjalla tuloksella. Venezuelan Yulimar Rojas loikki kevyesti tuloksen 14,77.

– Tullaan näkemään todennäköisesti maailmanennätys, jos nyt ei mitään ihmeellistä tapahdu, Järvinen ennakoi. Nykyinen ME-tulos on peräti 15,50.

– Noissa olosuhteissa, lähes nollatuulessa, Rojas osoitti jo karsintahypyissä, että vire on hirmuinen. Se, että huippuhyppy tulee yliastuttuna, on ainoa este maailmanennätystä.

Lue myös:

    Uusimmat