Mainos

Asiantuntija: Venäläisten maakaupat televerkon havittelua

Venäläiset saattavat valmistautua oman verkon rakentamiseen hankkiessaan maata Suomen tele- ja tietoliikennemastojen läheltä, arvioi liikenne- ja viestintäministeriön viestintäneuvos Antti Kohtala.

Suomessa verkkotoimiluvat ovat vapautumassa kansainvälisen huutokaupan kohteiksi. Liikenne- ja viestintäministeriössä uskotaan, että maanhankinta strategisesti tärkeiden mastojen viereltä liittyy juuri tähän.

-Tähtäimessä voivat olla verkkotoimiluvat, jotka tulevaisuudessa huutokaupataan eniten tarjoavalle, sanoo viestintäneuvos Kohtala.

Jos toimiluvan saa, nykyisten mastojen läheltä hankitut tontit mahdollistavat viestintäneuvoksen mukaan nopean, kilpailijoista riippumattoman ja edullisen infrastruktuurin pystyttämisen.

-Mastot ovat yleensä parhailla paikoilla. Silloin siinä tietysti on suunniteltu, että jos haetaan Suomesta verkkolupa, niin sitten rakennetaan tontille masto. Tontin hankkiminen ja rakennuslupien hankkiminen kestävät kauan. Jos on varma, että rahat riittävät toimiluvan ostamiseen, niin tontin myötä osa infrastruktuuria on jo olemassa.

Maata Pirkanmaalta Sastamalan Ellivuoresta sekä Keski-Suomesta Saarijärveltä hankkinut venäläistaustainen Silta Solutions -yhtiö on aiemmin toiminut teleliiketoiminnassa. Yhtiötä lähellä oleva Cubio Network haki vuonna 2005 Suomesta toimilupaa digitaaliselle matkaviestintäverkolle. Liikenne- ja viestintäministeriö ei myöntänyt lupaa, koska suunnitelmia pidettiin epäuskottavina.Cubio valitti asiasta tuloksetta myös Korkeimpaan hallinto-oikeuteen.

Liikenne- ja viestintäministeriössä valmisteltu huutokauppapykälä on tarkoitus viedä eduskuntaan vielä ennen kesää. Ensimmäinen taajuus huutokaupattaisiin siinä tapauksessa kokeilumielessä vielä tämän vuoden puolella.

Verkkotoimiluvat on Kohtalan mukaan pakko vapauttaa kansainvälisen kaupan kohteiksi, koska muissakin Euroopan maissa toimitaan jo niin.

-Suomi ja Portugali ovat ainoat EU.n jäsenvaltiot, jotka eivät huutokauppaa verkkotoimilupiaan. Meidänkin on tähän käytäntöön mentävä ellemme halua, että Bryssel päättää toimiluvista alueellamme, kertoo Kohtala.

Verkkotoimilupien vapautuminen huutokaupan kohteiksi lisää painetta taata viestintäjärjestelmien turvallisuus ja toimintavarmuus kaikissa olosuhteissa. Liikenne- ja viestintäministeriö asetti kuukausi sitten työryhmän selvittämään yhteiskunnan kannalta elintärkeiden televerkkojen turvallisuutta ja huoltovarmuutta.

Lue myös:

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.