Mainos

Asiantuntija: Venäläiset yritykset pitävät pakotteita hyökkäyksenä

Venäjän kaupan asiantuntija, East Officen toimitusjohtaja Raimo Valon mukaan venäläinen kuluttaja on suurin kärsijä, kun puhutaan Venäjän ja EU:n pakotteista.

Venäjän ja EU:n väliset pakotteet ja vastapakotteet ovat olleet voimassa noin puolitoista vuotta. Vastapakotteissa Venäjä kielsi EU-mailta maahantuonnin muun muassa liha- ja maitotuotteissa, sekä hedelmissä ja vihanneksissa. 

– Suurin maksaja Venäjän vastapakotteissa on venäläinen kuluttaja. Venäläinen kuluttaja joutuu maksamaan tällä hetkellä enemmän huonompilaatuisista tuotteista. Toki sinne on löytänyt juustoja ja elintarvikkeita muualta ja jopa sanktion alaisia tuotteita on kaupan, mutta kyllä se kuluttaja maksaa sanktioista, Raimo Valo kertoo MTV:n aamun Huomenta Suomessa.

– kesällä tietenkin Venäjällä kasvatetaan itse vihanneksia ja hedelmiä, jolloin hinnat ovat hieman laskeneet, mutta elintarvikkeiden hinnoissa puhuttiin viime keväänä 25–30 prosentin hinnannousuista. Se tuntuu kuluttajan kukkarossa. 

Investoinnit pysähtyneet

EU:n pakotteet taas ovat iskeneet erityisesti pieniin ja keskisuuriin venäläisyrityksiin. 

– Investointeja ei yksinkertaisesti tehdä tällä hetkellä. Tämä on Venäjän suurin ongelma pitkällä tähtäimellä, koska rakenneuudistus olisi pakko tehdä, eli energiariippuvuudesta pitäisi päästä eroon, niin sitä ei voida tehdä, koska ulkomaista pääomaa ei ole saatavilla, Valo sanoo. 

Tästä syytetään muita. Valon mukaan venäläiset ovat investointilukosta hyvin katkeria etenkin EU:lle. 

–  He kokevat, etteivät ole tehneet mitään väärää ja heihin on kohdistunut tällainen hyökkäys. Hyökkäys, joka kohdistuu erityisesti pk-sektoriin. Tähän suhtaudutaan hyvin kriittisesti ja se koetaan vääräksi.

– Tämä on venäläisille se suurin ongelma, koska heidän propagandansa toimii tehokkaasti ja he uskovat ja ymmärtävät sen pohjalta, että Venäjään on kohdistunut hyökkäys, Valo kertoo.

Valo muistuttaa, että propagandakoneisto Venäjällä on hyvin vahva.

– Pitää olla venäjällä ja katsoa niitä uutislähetyksiä, että ymmärretään millainen koneisto niitä ihmisten mielipiteitä muokkaa, toteaa Valo.

Valon mukaan on kuitenkin selvä, että kaikki Venäjällä ovat kärsineet pakotteista ja öljyn hinnan laskusta. 

– Kaikki kärsivät taloudesta. Venäjän talous on syvällä taantumassa ja se vaikuttaa kaikkiin. Venäjällä ei ole poispääsyä tästä taantumasta. Etenkin niin kauan kun pakotteet ovat voimassa.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.