Asiantuntija: Venäjää ei taivutella talouspakotteilla

Talouspakotteet ja ruplan arvon alamäki eivät saa Venäjää luopumaan sotilaallisista tavoitteistaan Ukrainassa Krimin niemimaalla, arvioi kapteeni Olli Teirilä Maanpuolustuskorkeakoulun Strategian laitokselta.

– Yhdysvallathan otti nämä talousasiat ensimmäisten joukossa esiin painostuskeinoina. Venäjällä on kuitenkin valmius joustaa sisäisesti, kun he näkevät, että on tarve panostaa taloudellisesti sotilaalliseen toimintaan, niin heiltä löytyy enemmän joustoa ja uskallusta sijoittaa varoja aseelliseen toimintaan, Teirilä kertoo MTV Uutisille.

Maan suuri koko ja sen hallussa olevat vauraudet auttavat Venäjää kuitenkin vain tilapäisesti.

– Pidemmällä aikavälillä myös Venäjä on riippuvainen siitä, että pystyy itsensä taloudellisesti tukemaan ja ylläpitämään toimintaa.

Sotilasmahdin korostaminen on Teirilän mukaan johdonmukaista Venäjän viime aikojen suurvaltapolitiikassa.

– Tässä toteutuu poliittinen realismi ja suurvaltapolitiikka. Voi esimerkiksi verrata, miten Venäjä on kyennyt osoittamaan omaa vaikutusvaltaansa Syyrian tapauksessa. Kyllä tämä edelleen tukee niitä ajatuksia, mitä venäläisestä suurvaltapolitiikasta ollut jo pidemmän aikaa.

Venäjän nopeus yllätti

Venäjän toiminnan nopeus yllätti Teirilän, mutta vain hieman.

– Ei ollut ihan niin varma, kuinka pitkälle Venäjä on valmis tässä näin nopealla aikavälillä menemään. Mutta kyllähän suurvallan toimintaan kuuluu nopea reagointi ja nopea sotajoukkojen siirtäminen ja niiden liikkeelle saaminen. Varsinkin, kun on ammattipohjalta vakinaista väkeä, niin kyllä se mahdollistaa ihan eri tavalla joukkojen siirrot ja käytöt sen sijaan, että pitäisi ryhtyä kutsumaan joukkoja palvelukseen.

Ukrainasta kantautui eilen tietoja liikekannallepanosta, eli reserviläisten kutsumisesta palvelukseen. Olisiko tällainen mahdollista Venäjällä?

– Se vaatisi tilanteen eskaloitumista huomattavasti pidemmälle. Kyllä Venäjä varmaan omiin tavoitteisiinsa liittyen pärjää näillä joukoilla, mitä ovat tuonne alueelle lähettäneet.

Venäjä kiillotti kilpeään prameissa talviolympialaisissa Sotshissa. Millaisen kolauksen Krimin sotilastoimet aiheuttavat nyt Venäjän maineelle?

– En luule, että tämä on mainekysymys, että olisi sen suhteen hirveä katastrofi heille, mutta suurvallat tekee tietysti asioita omalla tavallaan, kun heillä on siihen enemmän kykyä kuin pienemmillä mailla, Teirilä jatkaa.

Tutkijoille Teirilä pitää tilannetta kiehtovana.

– Kyllähän tästä paljon olympialaisten aikana puhuttiin, että niiden aikana ei varmasti tapahdu sen kummempia peliliikkeitä missään päin, ei Syyriassa eikä muillakaan raja-alueilla. Nyt tutkijat voivat sanoa, että niin niin, näinhän siinä kävi, että kun maailman katseet kääntyvät muualle hyvistä pyrkimyksistä, niin saattaa alkaa tapahtua valtapolitiikankin rintamilla.


Lue myös:

    Uusimmat