Asiantuntija: Ukrainan valtion jakautuminen epätodennäköistä

Helsingin yliopiston Aleksanteri-instituutin johtajan Markku Kivisen mukaan Ukrainassa ei voida vielä puhua sisällisodasta. Tilanne on hänen mukaansa silti hyvin huolestuttava.

- Kyllä se tällä hetkellä on vielä poliisivoimien ja mielenosoittajien välinen konflikti. Armeijaahan ei ole vielä tuotu peliin ollenkaan, Kivinen sanoo.

Kivisen mielestä vaikuttaa kuitenkin entistä epätodennäköisemmältä, että ukrainalaiset löytäisivät keskenään yhteisen sävelen. 

- Täytyy varmasti taustavoimien pyrkiä painostaman ukrainalaisia osapuolia neuvottelupöytään.

Toisaalta Ukrainan ulkopuolisten voimien voi olla vaikeaa määritellä, millä ehdoilla neuvotellaan.

- Jos Janukovitsin asema jätetään avoimeksi, niin Janukovits ei ole välttämättä halukas neuvottelemaan. Jos lähdetään siitä, että Janukovits mukana, voi olla, että oppositio ei ole halukas, Kivinen sanoo.

Kansainväliset pakotteet tuskin ovat Kivisen mukaan toimivia. Niistä on näyttöä 35 vuoden ajalta Iranista, eivätkä ne ole sielläkään horjuttaneet hallituksen valtaa.

- Täytyy olla toisenlaisia välineitä käytettävissä ja täytyy pyrkiä toisentyyppisiä tavoitteita asettamaan.

Eliitti ja kansa vastakkain

Kivinen pitää epätodennäköisenä, että Ukraina jakautuisi kahtia EU-mielisten ja Venäjä-mielisten välillä. Monille mielenosoittajille EU-Venäjä-kysymys ei edes ole se tärkein kysymys, vaan muun muassa tyytymättömyys maan taloutta kohtaan.

- Ukrainassa on monta eri ristiriitaa päällekkäin, Kivinen muistuttaa.

Väkivaltaisuuksien perimmäinen syy on Kivisen mukaan eliitin ja kansan välinen ristiriita.

- Eliitti on korruptoitunut ja heidän elämäntyylinsä on hyvin erilainen. Se on tyytymättömyyden peruslähde.

Kivinen ei pidä myöskään todennäköisenä, että Yhdysvallat sekaantuisi Ukrainan tilanteeseen, sillä suurvaltojen välistä konfliktia pyritään kaikin keinoin välttämään.

Lue myös:

    Uusimmat