Asiantuntija Venäjän toimista Ukrainassa: Häiveinvaasiota

Maanpuolustuskorkeakoulun strategianlaitoksen johtajan, everstiluutnantti Torsti Sirénin mukaan separatistit pyrkivät Itä-Ukrainassa yhtenäiseen rintamaan.

Venäjämieliset separatistit näyttivät jo jäävän tappiolle, kun he yhtäkkiä onnistuivat valtaamaan uudelleen alueita.

Separatistit ovat edenneet Novoazovskin kaupunkiin ja ovat suuntaamassa keskeiseen satamakaupunkiin Mariupoliin.

– Näyttää siltä, että Venäjä on tukenut näitä joukkoja. Nyt he pyrkivät vakiinnuttamaan menetetyt asemansa, että he saisivat yhtenäisen rintaman Ukrainaa vastaan, Sirén arvioi MTV Uutislivessä.

Krim epätodennäköinen kohde

Sirénin mukaan ei ole todennäköistä, että separatistien tavoitteena olisi vallata koko rannikko Krimille asti.

– Pidän sitä tällä hetkellä epätodennäköisenä. Venäjälle on luonnollisesti hyvin suurin riskin paikka lähteä yhä avoimempaan hyökkäykseen Ukrainan syvyyteen. Hyvin avoin hyökkäys tarkoittaa sitä, että he joutuvat laskemaan lännen vastatoimet uudelle tasolle. Tämä on häiveinvaasion tyylistä toimintaa. Mennään pala palalta eteenpäin, luodaan tilanteita ja katsotaan millaisia reaktioita tulee, Sirén pohtii.

Krimin niemimaan valtauksen ajoilta tuttuja vihreäpukuisia ilman maatunnuksia liikkuvia sotilaanoloisia miehiä on nyt nähty Itä-Ukrainassa. Venäjä on kuitenkin johdonmukaisesti kiistänyt läsnäolonsa.

– Vaikea sanoa, mikä kiistämisen taustalla on. Ainakin se on muunneltua totuutta. En sano, että valehdellaan. Tässä on pieniä puroja, jolla voidaan osoittaa, että Venäjä on alueella mukana yhä selvemmin, Sirén toteaa.

Sirénin mukaan ei ole kysymys mistä tahansa venäläisjoukoista.

– Puhutaan Kaartinmaahanlaskudivisioonasta ja se on ihan Venäjän ykkösnyrkki, Sirén korostaa.

"Kyseessä selvästi sota"

Mitä termiä Ukrainan tapahtumista tulisi käyttää? Sirénin mukaan asia on harvinaisen selvä tutkijan näkökulmasta. 

– Tutkijan näkökulmasta on selvää, että siellä on sota. Sota on tietysti poliittinen käsite. Poliittisessa elämässä sanaa on vaikeampi käyttää, koska se tuo sen paineen, että jotain pitäisi oikeasti tehdä sen siviiliväestön eteen, että sota saataisiin loppumaan, Sirén toteaa.


Lue myös:

    Uusimmat