Asiantuntija: Teknologia mullistanut akustiikan tutkimusta, mutta erikoisin toteutus löytyy valailta

Keväinen päivä on houkutellut Tampere-talon vieressä sijaitsevaan puistoon ihmisiä nauttimaan ulkoilmasta. Konferenssitalon sisällä on puolestaan tiivis tunnelma: Käynnissä on parhaillaan Akustisen Seuran järjestämät kaksipäiväiset akustiikkapäivät.

Joka toinen vuosi järjestettävillä akustiikkapäivillä alan asiantuntijat, opiskelijat ja muut akustiikasta kiinnostuneet kokoontuvat verkostoituakseen ja jakaakseen uusimpia tutkimustuloksia. Kahden päivän aikana järjestetään kymmeniä esitelmiä useista erilaisista akustiikkaan liittyvistä aiheista.

Aihelistalta löytyy mm. "pilvilaskenta akustisessa mallinnuksessa" ja esitelmä subwooferin sijoittelusta.

MTV3:n Uutiset kävi tutustumassa tilaisuuteen ja haastatteli Akustisen Seuran puheenjohtajaa Tapio Lokkia.

Teknologian avulla tehokasta akustiikan simulointia

Tapio Lokki kertoo, että Akustinen Seura pohtii mm. melun syntyä ja sen vähentämistä.

- Melun vähentäminen vaikuttaa kaikkiin ihmisiin. Esimerkiksi tuulivoimaloiden aiheuttama ääni on aiheuttanut pohdintaa. Jotta melua voidaan vähentää täytyy tietää tarkasti sen syntymekanismi, Lokki toteaa.

Lokki kertoo, että tietotekniikan kehitys on lisännyt akustisten simulointien määrää.

-Akustiikkaan liittyviä asioita kokeillaan nykyään avoimemmin, kun niitä voi simuloida tehokkaasti. Tietokoneissa riittää nykyään muistia ja laskentatehoa, tosin ohjelmistoihin tarvittaisiin vielä enemmän ymmärrystä akustiikasta, kommentoi Lokki.

"Rinnakkaislaskenta on nyt kova sana"

Akustinen Seura ry

Lokin mukaan akustiikkaan liittyvän teknologian kova sana on nyt rinnakkaislaskenta, jossa muunmuassa tietokoneen näytönohjaimen laskentatehoa hyödynnetään raskaassa akustiikkamallinnuksessa.

- Näytönohjainta voi käyttää muuhunkin kuin tietokonepelien rullaamiseen. Suoritustehon kanavointi akustiseen mallinnukseen on pitkälti ohjelmistokysymys. Esimerkiksi professorini on käynyt työskentelemässä NVIDIA-grafiikkateknologiayrityksessä, Lokki kertoo.

Lokki uskoo, että tietokoneella tehtävien akustisten simulointien määrä tulee kasvamaan entisestään.

"Akustiikkaan ei vielä kiinnitetä riittävästi huomiota"

Lokki kertoo, että rakentamisessa ei vielä kiinnitetä riittävästi huomiota akustiikkaan, mutta parannusta on kuitenkin tapahtunut menneisiin vuosiin verrattuna.

- Esimerkiksi tien rakentamisessa tehdään meluselvitys, toisin kuin kaksikymmentä vuotta sitten. Nykyään ei tehtäisi rautatietä kulkemaan kaupungin keskustan läpi täysin avonaisessa tilassa, kuten täällä Tampeleellakin on aikoinaan tehty, huomauttaa Lokki.

Lokki toteaa, että akustisuus on myös myyntivaltti. Äänitekniikkaa suunniteltaessa otetaankin nykyään yhteys konsulttiin. Ongelmakohtana Lokki mainitsee ns. itseään akustiikka-asiantuntijoiksi kutsuvat henkilöt, joiden asiantuntijuus perustuu lähinnä siihen, että he ovat hankkineet äänimittarin käyttöönsä.

- Oikealla akustiikka-ammattilaisella eli akustikolla täytyy olla laaja-alainen tuntemus alalta. Monen muun alan osaajalle riittää tietyn osa-alueen piirustukset tai suunnitelmat, mutta akuustiikkasuunnittelussa talosta täytyy huomioida kokonaisvaltaisesti kaikki osatekijät. Äänilähteitä ja äänen käyttäytymistä pitää ymmärtää.

Ryhävalailla erikoinen akustinen saalistusmenetelmä

Tapio Lokki toteaa, että erikoisin akustiikkaan liittyvä sovellus löytyy kuitenkin luonnosta:

- Ryhävalaiden pyyntimenetelmä on kyllä erikoisin akustinen toteutus, johon olen itse törmännyt. Valaat saartavat kalaparvia puhaltamalla niiden ympärille kuplia. Erään tutkimuksen mukaan pelkät ilmakuplat eivät kuitenkaan estäisi kalojen pakenemista, mutta valaiden päästämät äänet muodostavat yhdessä kuplaverkon kanssa eräänlaisen ääniseinän, jonka kalaparvi tulkitsee esteeksi.

Luonnosta löytyy siis paljon ihmeellistä opittavaa akustiikankin saralla. Olisiko tässä kalastajille uusi pyyntimahdollisuus, kalastusta ilmakuplien ja äänen avulla? Ehkäpä tulevaisuudessa, kun äänen saloja tutkitaan lisää.

Lue myös:

    Uusimmat