Mainos

Asiantuntija Supercellin veropotista: Rehellistä peliä

Peliyhtiö Supercell Oy:n omistajien Suomeen maksamat huimat pääomatuloverot ovat asiantuntijan mukaan poikkeuksellisia.

– Julkisuudessa olevien tietojen mukaan tässä tapauksessa on kysymys yhtiön omistaneiden henkilöiden saamista myyntivoitoista, eikä yhtiön saamasta tulosta, selventää Verohallinnon johtava lakimies Matti Merisalo.

Supercellin perustajat maksoivat ennätyksellisen suuret miljoonaverot Suomeen ilman verovälttelyä. Yhtiön seitsemän jäsentä maksoivat yhteensä huimat 152 miljoonaa euroa pääomatuloveroa Suomeen.

Merisalon mukaan yhtiön myynti ei sinänsä ole poikkeuksellinen, ainoastaan pääomatuloveron suuri summa.

– Meillähän on yrityskauppoja ja normaalitilanne on se, että henkilö omistaa osakeyhtiön ja kun hän myy yhtiön, myyntisummasta voi syntyä voittoa ja siitä maksetaan pääomatuloveroa. 

– Supercellin tapauksessa on kyse poikkeuksellisen arvokkaasta firmasta, joka on myyty. Se on sangen poikkeuksellista.

Suomessa tehdään muitakin suuria yrityskauppoja, mutta ne eivät nouse verotuksessa niin selvästi esille, kuin yksittäisten henkilöiden kaupat.

– Jos esimerkiksi iso suomalainen, kansainvälinen yhtiö myy toimintansa tai yhtiön, sen toiminta on muutenkin niin laajaa, että myyntihinta uppoaa yhtiön tulokseen. Se ei herätä samalla tavalla huomiota, kuin tällainen tavallisen henkilön iso myynti, Merisalo kertoo.

Osa yrityksistä keinottelee verojen maksamisen niin sanottujen veroparatiisien kautta. Verohallinnon johtavan lakimiehen mukaan Supercellin päinvastainen tapaus osoittaa rehellistä ja avointa toimintaa.

– Lain mukaan, jos henkilö asuu Suomessa ja hän myy yhtiön osakkeita, silloin voitto pitää verottaa täällä Suomessa. Tietysti on mahdollista, että joissain tilanteissa on ryhdytty sellaisiin järjestelyihin, että myyntivoitto on kanavoitu jollain konstilla muualle kuin Suomeen.

– Supercellin osakkeilla on tehty rehdisti kaupat, näinhän tämän pitää mennäkin, johtava lakimies Matti Merisalo Verohallinnosta sanoo.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.