Asiantuntija: Suomen tiestöllä surkea tulevaisuus

Asiantuntijan mukaan Suomen tieverkon kunto huononee nopeasti, eikä parannusta ole luvassa.

Liikenneviraston kunnossapitotoimialan ylijohtajan Raimo Tapion mukaan jo yli 4 000 kilometriä Suomen tiestöstä on huonokuntoista ja tilanne pahenee. Vuonna 2015 huonokuntoisia teitä on arvion mukaan jo 6 600 kilometriä.

Luvut perustuvat Liikenneviraston tekemiin kuntokartoituksiin ja korjaussuunnitelmiin. Suurimmat ongelmat painottuvat Tapion mukaan niin sanottuun alempaan tieverkkoon, eli pääteiden ulkopuolelle. Päätiet on Liikenneviraston mukaan pystytty pitämään vielä kunnossa, mutta niiden ulkopuolella tilanne käy yhä huonommaksi. Huonokuntoisia väyliä on tasaisesti koko Suomessa.

Tiestön rapautumisen taustalla on yhä tiukemmalla olevat tienpitorahat. Samaan aikaan liikennemäärät ovat kasvussa.

– Tieverkon kunnossapitoon tarvittaisiin satoja miljoonia euroja, jotta jälkeenjääneisyys saataisiin korjattua. Siihen saakka on tultava niillä toimeen, mitä valtiolta saadaan, toteaa Tapio.

Myös tienkäyttäjien tyytyväisyys laskussa

Liikennevirasto mittaa tienkäyttäjien tyytyväisyyttä joka toinen kesä. Kyselytutkimukset osoittavat, että myös tienkäyttäjien tuntuma tienpintojen kuntoon on laskussa.

Liikenneviraston kunnossapitotoimialan ylijohtaja Raimo Tapio ei anna kovin ruusuista kuvaa tulevaisuudesta.

– Kun rahaa on aina vaan vähemmän, tiestön kunto huononee entisestään. Lopulta edessä on nopeusrajoitusten kiristäminen turvallisuuden takaamiseksi, sanoo Tapio ja langettaa vastuun poliitikoille.

– Se on tavallaan eduskunnan poliittinen päätös, että mikä palvelutaso meidän tieverkolla pitää olla.

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat