Asiantuntija sote-uudistuksesta: Varaudumme uudella tavalla tulevaisuuteen

Studio55.fi-lähetyksessä vierailleen Pirkanmaan sairaanhoitopiirin johtaja Rauno Ihalaisen mukaan sote-uudistuksen tavoite on vastata tulevaisuudessa hoivan tarpeeseen riittävällä tavalla.

– Sen tavoitteena keskeisesti on se, että turvattaisiin kaikille kansalaisille Suomessa yhdenmukaiset, tasapuoliset palvelut. Tottakai haetaan myös tiiviimpää yhteistyötä sosiaali- ja terveydenhuollon palveluiden sisällä ja myös kustannustehokkuutta palvelujen tuotantoon, Pirkanmaan sairaanhoitopiirin johtaja Rauno Ihalainen sanoo. 

Väestön ikääntymisen vuoksi Ihalainen ei usko sote-uudistuksella saavutettavan puhdasta rahallista säästöä. 

– Eli pyritään siihen, että palvelut olisivat saatavissa tulevaisuudessa tasapuolisemmin siitä huolimatta, että hoivan ja hoidon tarve kasvaa.

Suurta muutosta terveyspalveluissa kansalaisen näkökulmasta ei ole Ihalaisen mukaan tiedossa – ainakaan lähitulevaisuudessa. 

– Ne pääosin hyvät suomalaiset palvelut, jotka tälläkin hetkellä tuotetaan, jatkavat olemassaoloaan. Kysymys on enemmänkin siitä, että me varaudumme uudella tavalla tulevaisuuteen, Ihalainen selventää.

Erityispalveluja voisi keskittää

Sote-uudistuksen yhteydessä puhutaan paljon myös tehostamisesta. Ihalaisen mielestä peruspalveluissa, kuten terveyskeskus- ja sosiaalihuollon palveluissa tehostamismahdollisuutta ei kuitenkaan juurikaan ole – niihin kuuluisi sen sijaan kohdentaa enemmän resursseja. 

Erityispalveluista Ihalainen on toista mieltä. Niiden kohdalla yhteistyöllä ja keskittämällä saataisiin aikaan tehostumista. Erityispalvelua voi olla Ihalaisen mukaan vaikkapa tekonivelkirurgia, jossa tehdään vaativia, isoja leikkauksia. 

– Tämän kaltaisia toimenpiteitä kannattaa Suomessa tehdä nykyistä harvemmissa paikoissa mielestäni – mutta joka tapauksessa keskitetysti, jolloin saadaan laadukkaita, potilaan kannalta turvallisia toimenpiteitä, ja pystytään tekemään tehokkaasti, myös kustannustehokkaasti. Tämä on sitä tehostamista parhaimmillaan ja aidoimmillaan. 

Kansalaisten huoli siitä, että oman kylän terveyspalvelut häviäisivät kauas isompaan yksikköön, pitäisi olla kuitenkin turha.

– Peruspalveluja ei pidä keskittää. Juuri näitä, mitä ihmiset tarvitsevat päivittäin, viikoittain tai kerran kuukaudessa, tai muutaman kerran vuodessa, niitä ei niinkään pidä keskittää, Ihalainen sanoo. 

Mikä on Ihalaisen mukaan vanhustenpalveluiden kohtalo sote-uudistuksen jälkeen? Entä työterveyspalveluiden? Katso koko haastattelu! 

Lue myös:

    Uusimmat