Mainos

Asiantuntija: Ruotsin aluevesillä voi lymyillä vaikka yksityishenkilön sukellusvene

Suomalaisasiantuntija kommentoi MTV Uutislivessä ruotsalaisten merioperaatiota.

Jon von Weissenberg maanpuolustuskorkeakoulun taktiikan laitokselta ei usko, että Ruotsin puolustusvoimista olisi esitetty perättömiä väitteitä "vieraan valtiomahdin vedenalaisesta toiminnasta".

-Ruotsin puolustusvoimathan eivät puhu venäläisten toiminnasta vaan puhutaan vedenalaisesta toiminnasta, joka ei ole heidän omaansa ja sitä siellä varmasti on, toteaa von Weissenberg.

Von Weissenberg ei ota kantaa etsittävän sukelluslaitteen kansallisuuteen.

-Siellähän voi olla kenen tahansa vedenalainen laite. Jos on riittävät raharesurssit, niin kaupallinen teknologia mahdollistaa rakentaa toimivia järjestelmiä. Siellä voi olla jokin muukin valtiollinen toimija tai jopa yksityishenkilö.

Alueella lymyävä sukellusvene saattaisi von Weissenbergin mukaan tutkia, kuinka hyvä valvontakyky kyseisellä alueella on.

Von Weissenberg kuitenkin kummastelee, miksi kukaan haluaisi tehdä sukellusveneellä näin korkean riskitason operaation.

-Riskitaso on erittäin korkea verrattuna saatavaan hyötyyn. Jos jokin menee vikaan, niin kuin kenties tässä tapauksessa niin mitäs sitten, miten tästä tilanteesta päästään pois, hän pohtii.

Von Weissenberg ei usko venäläisen uutistoimiston väitteitä siitä, että alueella liikkuisikin mahdollisesti hollantilainen sukellusvene.

Tukholman saaristoa ympäröivillä kansainvälisillä merialueilla on nähty myös venäläisomisteinen öljytankkeri ja merenpohjan etsintään erikoistunut alus, jotka ovat liikkuneet oudosti.

Von Weissenberg pitää epätodennäköisenä, että kyseiset alukset olisivat käyneet poimimassa sukellusveneen pois.

"Suomessa vesialuetta on helpompi valvoa kuin Ruotsissa"

Von Weissenberg toteaa, että Suomenkin merialueiden läheisyydessä liikkuu sukellusveneitä: Kansainvälinen merialue on Suomenlahdella on erittäin kapea ja sukeltaminen kapealla kaistaleella on huomattavan haastava tehtävä. 

Von Weissenbergin mukaan Suomessa vesialueita valvotaan jatkuvasti ja Suomen vesialue on Ruotsin aluetta helpompi valvoa, sillä täällä on matalampaa vettä.

Hän kertoo, että toista sukellusvenettä vastaan paras ase on toinen sukellusvene. Sukellusvene löytää toisen sukellusveneen paremmin kuin pinta-alus.

"Valmius tarvittaessa voimatoimiin"

Mikäli ruotsalaiset löytäisivät etsinnöissään sukellusveneen, niin se pystyttäisiin pakottamaan pintaan ilmoittamalla käsisyvyyspommien avulla, että alus on havaittu. Von Weissenbergin mukaan tarkoituksena ei ole tällöin vahingoittaa sukellusvenettä vaan tiedottaa että se on löytynyt. 

Von Weissenberg uskoo, että ruotsalaiset olisivat valmiita myös voimatoimiin, jos löydettyä alusta ei suosiolla saada pintaan.

-Tarvittaessa asia viedään voimankäytön asteelle, joka ei ole enää aluksen päällikön päätettävissä vaan se annetaan yleensä poliittisille päättäjille, että aletaanko voimakeinoja käyttää. 

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.