Mainos

Asiantuntija: Ristiriidat laskeneet keskustan kannatusta

Pääministeripuolue Keskustan kannatus on laskenut selvästi, kertoo MTV:n teettämä kysely. Myös SDP kärsii romahtaneesta kannatuksesta, kun taas kokoomus tuntuu lisänneen suosiotaan. Kyselyn perusteella kokoomus nousisi suurimmaksi puolueeksi, mikäli vaalit olisivat nyt.

MTV:n vaaliasiantuntija, tutkimusjohtaja Kimmo Grönlund Åbo Akademista selittää keskustan kannatuksen laskua sillä, että puolueella on takanaan pitkä kausi pääministeripuolueena.

- Tämä rokottaa aina puolueen kannatusta, Grönlund sanoo.

Grönlundin mukaan keskustaa ovat vaalikauden aikana rasittaneet myös muut ristiriitaiset teemat. Esimerkiksi vaalirahaskandaali on keskittynyt nimenomaan keskusta-puolueeseen

- Puolueen sisältä on saatu paljon ristiriitaisia tietoja siitä, mitä on tiedetty ja mitä ei, ja miten rahojen kanssa on toimittu.

SDP:ssä ei tiedetä kannatuksen laskun syitä

Pitkään jatkunut porvarihallituksen aikakausi sekä taloudellinen lama nostaa perinteisesti sosiaalidemokraattien kannatusta. Kansalaiset ovat Grönlundin mukaan olleet kuitenkin tyytymättömiä puolueen oppositiopolitiikkaan.

- SDP ei ole vakuuttanut kansaa. Toisaalta kyseessä on myös eurooppalainen ilmiö: sosiaalidemokraateilla menee muissakin Euroopan maissa huonommin kuin oikeistopuolueilla, Grönlund selventää.

SDP:n kannatuksen jatkuva alamäki huolestuttaa puoluetta, eivätkä he puolueessa osaa sanoa, mistä kannatuksen lasku johtuu. Grönlundin mielestä huoli äänestäjien karkaamisesta on saanut puolueen turvautumaan myös epätavallisiin keinoihin.

- Esimerkiksi SDP:n äkillinen, hyvin rajoittava kanta maahanmuuttopolitiikkaan johtuu todennäköisesti siitä, että äänestäjien pelätään katoavan perussuomalaisten kannattajiksi.

Kokoomuksen suosio kampanjan ansiota

Grönlundin mukaan syy kokoomuksen kannatuksen nousuun löytyy onnistuneesta henkilögalleriasta: puolueen johtavat henkilöt ovat tällä hetkellä kansalaisten mieleen.

- Myös heidän tapansa tehdä politiikkaa vastaa niitä vaatimuksia, mitä politiikan teossa tällä hetkellä tarvitaan. Kokoomuksessa on ymmärretty se, että on tärkeää myös kuunnella.

Puolueessa on Grönlundin mukaan ymmärretty, että kansalaiset on otettava mukaan politiikan tekoon.

- Kokoomuksen kampanja on myös vedonnut äänestäjiin. Puolueen teemoilla, maahanmuuttopolitiikalla sekä vihreillä arvoilla pyritään tavoittamaan urbaanit, modernit äänestäjät, jotka eivät lukeudu suoraan minkään vanhan puolueen kannattajiksi.

Lue myös:

Katso Matti Maunun juttu:

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.