Asiantuntija rauhoittelee aurinkorasvoista huolestuneita: Melanooma kemikaaleja suurempi riski

Osa kuluttajista on huolissaan kemiallisten suodattimien imeytymisestä kehoon aurinkovoiteiden välityksellä.

Aurinkovoiteiden sisältöä valvotaan EU:ssa tarkkaan.

– EU:ssa saa käyttää vain niitä aineita, jotka on hyväksytty lainsäädännössä. Lisäksi EU:ssa kaikkien aurinkosuojien suojakerrointen pitää olla tietynlaiset. Aurinkovoiteet myös testataan, jotta varmistutaan, että se luvattu suoja varmasti toteutuu, kertoo Teknokemian yhdistyksen asiantuntija Eeva-Mari Karine.

Aurinkosuojatuotteissa on kahdenlaisia UV-suodattimia. Absorboivat eli kemialliset suodattimet imevät ultraviolettisäteilyä ja muuttavat säteilyn lämmöksi.

Heijastavat eli fysikaaliset suodattimet taas heijastavat UV-säteilyn pois iholta. Euroopan Unionissa sallitut UV-suodattimet on määritelty EU:n kosmetiikka-asetuksessa.

Molemmat suodatintyypit ovat Teknokemian yhdistyksen mukaan yhtä turvallisia, sekä aikuisten että lasten voiteissa. Jotkut kuluttajat ovat huolestuneet etenkin kemiallisten suodattimien imeytymisestä kehoon.

Teknokemian yhdistyksen mukaan suodattimet eivät voi imeytyä kehoon ihon läpi lapsillakaan, siitä pitää huolen ihon oma suojamekanismi.

Melanooma on suurempi uhka

Aurinkovoiteet, kuten muutkin kosmetiikkatuotteet, voivat aiheuttaa ihoreaktioita herkille. Karinen mukaan voiteissa ei ole todettu yleisesti allergisoivia aineita. 

– Se on ihan henkilökohtaista, että mikä sopii kenellekin, Karine toteaa.

Iholiiton toiminnanjohtaja Sirpa Pajunen muistuttaa, että palaminen ja melanooma ovat huomattavasti suurempi terveysriski kuin aurinkovoiteet.

– Paras suojakeino on välttää aurinkoa kokonaan. Varsinkin lapset kannattaa suojata vaatteilla.

Kesän pahimmat UV-ajat voivat olla vielä edessä, kertoo Ilmatieteen laitoksen päivystävä meteorologi Jari Tuovinen.

Tällä hetkellä Suomessa on päiväsaikaan kohtalaista UV-säteilyä, jolta tulisi suojautua. Elokuussa UV-säteilyn odotetaan voimistuvan kohtalaisesta voimakkaaksi.

Kohtalaisen UV-säteilyn raja ylittyy Suomessa yleensä kesäkuun puolestavälistä elokuun alkuviikoille. Säteily on voimakkaimmillaan noin kello 10–17 välisenä aikana. 

Ihosyöpäriskin kasvu puhutti jo huhtikuussa:

Ihosyöpäriski rajussa kasvussa 2:03

Lue myös:

    Uusimmat