Asiantuntija pelkää leimaamista - "Mielenterveys ei ainoa hirmutekoja ennustava seikka"

THL:n tutkimusprofessori Hannu Lauerma pelkää, että lentoturmatutkinnan jälkimainingesissa syyllistytään mielenterveysongelmien kanssa painivien tai painineiden leimaamiseen.

Laurman mukaan leimaantumisen ja ylilyöntien vaara on tämänhetkisessä tilanteessa varsin suuri.

– Kyllä tässä on suuri ylireagoimisen vaara. Mielenterveysongelmat eivät suinkaan ole ainoa erilaisia hirmutekoja ennustava seikka. Lisäksi täytyisi muistaa, että on mielenterveyshäiriöitä, joihin ei liity minkäänlaista kohonnutta väkivallan riskiä, Lauerma arvioi MTV Uutisille.

Saksalaissyyttäjän mukaan Germanwingsin turman aiheuttajaksi epäiltyä Andreas Lubitzia hoidettiin useampia vuosia sitten itsetuhoisuuden ja itsemurha-ajatusten vuoksi.

Tieto on herättänyt keskustelua siitä, pitäisikö itsetuhoisuuden sulkea tiettyjä uravalintoja. Lauerman mukaan asia ei ole mustavalkoinen, koska itsetuhoisuutta on hyvin monenlaista.

– Olennainen kysymys on itsetuhoisuuden aste. Pelkät ohimenevät ajatukset eivät ole vielä huolestuttava merkki tulevaisuuden kannalta. Sanoisin, että vakavan itsetuhon enteet tai vakavat merkit ovat sellaisia, että silloin olisi hyvä suuntautua muulle alalle, Lauerma selittää.

Lauerma muistuttaa, että Suomessa lentäjille tarkastuksia tekevällä lääkärillä on jo nyt velvollisuus ilmoittaa viranomaisille selvästä itsetuhoisesta käytöksestä.

Leimaaminen johtaa salailuun

Mielenterveysongelmien ja masentuneisuuden yhdistäminen lentoturmaan saattaa helposti johtaa alalla ongelmien salailuun, mikä on tuttu ilmiö myös ammattiautoilussa.

– Tämän saman probleeman takia esimerkiksi päihdeäitien  hoitamisessa ei ole yksiselitteisen ongelmatonta ruveta käyttämään pakkoa, koska se pakko voi johtaa juuri siihen, että palveluita ei käytetä lainkaan ja lopputulos on vielä alkuperäistä huonompi, Lauerma perustelee.

Vaikka asiasta puhuminen lisääkin uhkaa salata ongelmia, yleinen ilmapiiri vaatii tällä hetkellä tehokkaampaa riskikartoitusta lentäjien osalta. Myös Laerma tunnistaa tarpeen.

– Kyseessä on hyvin monimutkainen yhtälö, jossa täytyisi laskea tietyn tyyppisten tekijöiden riskikertoimia. Ainakaan minulla ole vielä viisasten kiveä sanoa, missä raja kulkee, mutta kyllä sitä on varmasti syytä pyrkiä hahmottamaan, Lauerma pohtii.

 

Lue myös:

    Uusimmat