Mainos

Asiantuntija odottaville: Kosmetiikkaa, aurinkovoiteita ja aromaterapiaa kohtuudella

Helsingin yliopistollisen keskussairaalan teratologinen tietopalvelu kehottaa odottavia äitejä kohtuuteen erilaisten kosmetiikkatuotteiden kanssa.

- Kosmetiikkaa voi toki kyllä käyttää raskauden aikana, mutta sellaista yletöntä käyttöä kannattaisi välttää, sanoo erikoislääkäri Heli Malm.

Raskaana oleville ei suositella esimerkiksi aromaterapiaöljyjä tai holtitonta lotraamista kemiallisesti suojaavien aurinkovoiteiden kanssa. Samoin tulisi välttää hyvin voimakkaasti hajustettujen vartalovoiteiden jatkuvaa käyttöä päästä varpaisiin.

Malmin mukaan sama suositus on ollut voimassa jo pitkään. Aihe nousi keskusteluihin, kun fysiologian professori Jorma Toppari ehdotti Turun Sanomissa, että tarpeeton kosmetiikan käyttö tulisi karsia kokonaan odotusaikana. Esimerkiksi Ranskassa raskaana oleville annetaan jo nykyisin ohje välttää kosmetiikkaa.

Toppari perustelee ehdotusta sillä, että kivessyöpien määrä on lisääntynyt. Myös miesten siittiösolujen määrä ja laatu ovat heikentyneet. Yksi syy saattaa olla sikiöaikainen kemikaalialtistus.

(MTV3 - STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.