Mainos

Asiantuntija näkee pienellä Suomella tärkeän roolin myös tulevaisuudessa: "Tehtävänämme on tuoda riitapukarit yhteen"

7:10

Suomalaisen konfliktinratkaisujärjestö Crisis Management Initiative eli CMI:n rauhanneuvottelija Hussein al-Taee arvioi, että Yhdysvaltain presidentti Donald Trumpin ja Venäjän presidentti Vladimir Putinin tapaaminen voi poikia tärkeitä ratkaisuja. 

Yllä olevalla videolla rauhanneuvottelija Hussein al-Taee analysoi huipputapaamisen antia. 

– Toivoisin, että jos eivät suoraan valtionpäämiehet, niin sitten taustajoukot tarttuisivat toimiin, jotka liittyvät ympäristönsuojeluun ja ilmastonmuutoksen hidastamiseen, al-Taee arvioi maanantaisen huipputapaamisen laajempaa antia. 

Rauhanneuvottelija muistuttaa, että Yhdysvalloilla on hallussaan merkittävimmät varat ja osaaminen ilmastonmuutoksen hidastamiseksi ja torppaamiseksi. 

Venäjällä olisi puolestaan mahdollista talouden kohentumisen myötä löytää vaihtoehtoja saastuttamiselle. 

– Tässä on myös Suomella mahdollisuus vaikuttaa. 

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö kertoi maanantai-iltana tiedotustilaisuudessaan nostaneensa kahdenkeskisissä tapaamisissaan Putinin ja Trumpin kanssa esille muun muassa arktisten alueiden ongelmat ja mustan hiilen.

Sekä Yhdysvallat että Venäjä kuuluvat viiden suurimman saastuttajan joukkoon maailmassa.

Lisäksi presidentti Donald Trump ilmoitti vuonna 2017, että Yhdysvallat vetäytyy Pariisin ilmastosopimuksesta. Trump kuvaili sopimuksen olevan ”huonoin diilin” Yhdysvaltojen talouden kanssa.

Öljyn hinnalla on väliä

Al-Taee nostaa MTV Uutisten haastattelussa esiin myös öljyn ja energian hinnan merkityksen maailmanpolitiikkaan. Tähän vaikuttavat myös Iranin tulevat sanktiot. Musta kulta on sekä Yhdysvaltain, Venäjän että Iranin talouden kannalta merkittävässä asemassa.

Mikäli hinta nousee yli 100 dollariin tynnyriltä, on se Yhdysvaltain taloudelle negatiivista. 

– Öljy pyörittää Yhdysvaltain taloutta. Valtion talous perustuu siihen, mitä edullisempi öljyn hinta, sen paremmat markkinat, sen parempi kilpailukyky kauppasodan aikana. Hinta ei saa mennä liian ylös eikä liian alas, al-Taee listaa. 

Yhdysvallat onkin maailman suurin öljynkuluttaja. Esimerkiksi kuluvalla viikolla raakaöljyn hinta on liikkunut vajaassa 75 dollarissa. Venäjälle puolestaan kelpaisivat jopa 300 dollarin öljyn hinnat.

"Pienuus on Suomen valtti"

Al-Taee uskookin, että Yhdysvallat ja Venäjä tulevat käymään vuoropuhelua energiakysymyksistä. Jonkinlaisen yhteisymmärrykseen olisi päästävä. 

– Keskustelua ja dialogia tullaan käymään siitä, kuinka energiakauppaa tullaan käymään turvallisesti ottaen huomioon vaihtoehtoiset energiamuodot, al-Taee summaa. 

Rauhanneuvottelija muistuttaa Suomen asemasta "riitapukareiden" välissä. 

– Pienuus on Suomen valtti. Emme ole puolueeton, vaan olemme ihmisoikeuksia kunnioittava maa. Pienuudemme vuoksi tehtävänämme on tuoda riitapukarit yhteen, tunnustelemaan omien maidensa ja globaalia tulevaisuutta.

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja