Länsi on tuominnut jyrkästi Venäjän brutaalin sodan, miksi jotkin maat tukevat sitä? "Kokonaiskuva Venäjän kannalta on rapautumassa"

Venäjän brutaalit sotatoimet jatkuvat – mihin lännen pakotteet iskevät seuraavaksi? 1:44
Venäjän brutaalit sotatoimet jatkuvat – mihin lännen pakotteet iskevät seuraavaksi?

Länsi on tuominnut jyrkästi Venäjän brutaalin sodan Ukrainassa, mutta maalla riittää vielä joitain tukijoita ja ymmärtäjiä. EK:n johtaja Petri Vuorio muistutti MTV:n Uutisaamun haastattelussa maailman olevan kahtiajakautunut.

Tuoreena esimerkkinä sunnuntaina uutisoitiin, että Iran on sopinut toimittavansa Venäjälle ballistisia ohjuksia ja taistelulennokkeja. Asiasta uutisoi Washington Post yhdysvaltalaisiin viranomaislähteisiin vedoten.

– Olemme me, länsi, joka tuomitsee erittäin vahvasti Venäjän brutaalit toimet. Sitten on erilaista näkökantaa. Siellä on esimerkiksi Venäjä, Kiina ja Intia jotka ovat lisänneet ostojaan raaka-aineiden osalta, Vuorio toteaa.

Vuorio muistuttaa, että Venäjää tukevat maat ovat varmasti saaneet neuvoteltua toiminnalleen suotuisat ehdot.

– Kyllä he varmasti jatkavat, kunnes maat esimerkiksi Yhdysvaltain pakotteiden vuoksi muuttavat toimintaansa.

EK:n johtajan mukaan pakotteita tulisi seuraavaksi kiristää eri tavoin, ja tukkimalla nykyisten pakotteiden porsaanreiät.

– Energiavienti on Venäjän suuri tulonlähde ja sodan rahoittaja. Olisi erittäin tärkeää saada voimaan öljyn tuontikielto ja arvioida globaalia hintakattoa tälle sekä kuljetuksille. Toinen on teknologian vientikielto, joka jätättää Venäjää takamatkalle muista ja estää valmistusta.

– Summa summarum. Tärkeintä on, että näiden maiden kaupan kasvu ei mitenkään korvaa Euroopan Unionia, joka on ollut yli 40 prosenttia Venäjän ulkomaankaupasta.

Vuorio viittaa lausunnollaan muun muassa Kiinaan, Turkkiin ja Kazakstaniin. Eri maiden Venäjän kanssa tekemä yhteistyö myös vaihtelee suuresti. Esimerkiksi Kiinan uskotaan noudattaneen lännen asettamia teknologiapakotteita kohtalaisen tarkasti.

Sotkeeko Valko-Venäjä rintamat?

Viime päivien aikana on uutisoitu, että Venäjän joukkoja on saapunut Valko-Venäjälle maiden niin sanottuja yhteisiä joukkoja varten.

Entinen Moskovan suurlähettiläs Hannu Himanen arvioi, että tilanne näyttää monella tapaa pahaenteiseltä, mutta toisaalta tilanteen vaikutusta ei pidä liioitella.

– Valko-Venäjän osalta tilanne on hyvin hankala, koska heidän asevoimansa eivät ole hyvässä kunnossa ja mieliala sekä halu taistella siellä on vielä huonompi kuin Venäjän joukkojen keskuudessa.

Himanen arvioi, että Venäjän ja Valko-Venäjän yhteisten joukkojen tarkoitus voi myös olla Ukrainan huomion kiinnittäminen pohjoiseen.

Venäjän tämänhetkisten taloudellisten ”kumppaneiden” osalta Himanen toteaa, että esimerkiksi Kiinalle ja Intialle venäläisen öljyn ostaminen on erittäin edullista, sillä venäläinen öljy on huomattavasti maailmanmarkkinahintaa edullisempaa.

– Kokonaiskuva Venäjän kannalta on kuitenkin ikään kuin rapautumassa. Esimerkiksi Keski-Aasian valtioiden asenteet Venäjää kohtaan ovat mielenkiintoisella tavalla, jos eivät kriittisiä, niin maat eivät yksielitteisesti tuekaan Venäjää.

– Voi hyvin olla, että Keski-Aasiassa käydään Venäjän ja Kiinan välistä taistelua tavalla, mitä me emme ehkä näe.

Turkin osalta Himanen toteaa presidentti Erdoganin pelaavan Venäjän kanssa "omaa peliään".

Sodassa tappioita kärsinyt Venäjä etsii uusia kumppaneita 10:08
Sodassa tappioita kärsinyt Venäjä etsii uusia kumppaneita – näin Hannu Himanen arvioi tilannetta

Lue myös:

    Uusimmat