Asiantuntija Libyan tilanteesta: Tämä ei lopeta konfliktia

Suomalaisasiantuntijan mukaan Muammar Gaddafin kuoleminen taistelussa saattaa tehdä hänestä marttyyrin Libyassa ja laajemminkin Pohjois-Afrikassa.

– Mikäli tiedot kaatumisesta pitävät paikkansa, tämä ei todellakaan lopeta Libyan konfliktia. Vaarana on, että Gaddafista tulee afrikkalainen marttyyri, joka antaa vauhtia vastarintataisteluihin, arvioi dosentti Pertti Multanen Helsingin yliopiston politiikan ja talouden tutkimuksen laitokselta.

– Tilanne Libyassa tulee vuosikausia pysymään epävakaana. Ei Saddamin teloituskaan lopettanut Irakin sotaa. Arvioisin, että Pohjois-Afrikassa käy samalla tavalla.

Väliaikaishallinnon joukoilta kesti yli kahdeksan kuukautta vallata Libya, vaikka valtaosan ajasta Naton ja kansainvälisen yhteisön lentokoneet avittivat niitä jatkuvilla ilmaiskuilla.

– Taistelut ovat olleet niin rajuja, että jälleenrakennus tulee kestämään vuosia. Kansa ehtii moneen kertaan kyllästyä uusiin vallanpitäjiin. Silloin esiin nousee varmasti se, että hallinto on saanut mandaattinsa länsimailta, ja heitä voidaan jopa pitää lännen nukkehallitsijoina, Multanen pohtii.

(MTV3 - STT)

Lue myös:

    Uusimmat