Asiantuntija: Lasten korkokenkäleikeistä ei saa tehdä aikuisten hupia

Lapsen on täysin normaalia leikkiä aikuista, mutta leikkien tuominen aikuisten huviksi on arveluttavaa. Tätä mieltä on Mannerheimin Lastensuojeluliiton asiantuntijalakimies Suvianna Hakalehto-Wainio.

– Tytön elämään kuuluu korkokenkien ja vaatteiden lainaaminen äidiltään. Se, että nämä leikit tuodaan reaalimaailmaan, ei kuulu lapsen normaaliin kehitykseen, Hakalehto-Wainio kertoi MTV3:n Huomenta Suomessa.

Keskustelu lasten esineellistämisestä villiintyi keskiviikkona, kun televisiosta tuttu Marjo Niittyviita kertoi järjestävänsä kauneustapahtumaa alle 12-vuotiaille lapsille. Hän perui tapahtuman eilen saamiensa tappouhkausten takia.

Prinsessa-syndrooma vaanii

Jo 20 vuotta voimassa ollut lapsen oikeuksien sopimus pyrkii antamaan suomalaislapsille suojan kehittyä rauhassa. Vastuu suojelusta on muun muassa vanhemmilla, viranomaisilla ja medialla. Hakalehto-Wainio pitää viihteellistymistä aitona uhkana lapsen kehitykselle.

– Yhdysvalloissa lasten kauneuskilpailuja on järjestetty 1960-luvulta asti. Niistä tehtyjen tutkimusten mukaan kisoihin osallistuneilla on todettu aikuisena prinsessa-syndroomaa, johon kuuluu masennusta, huonoa itsetuntoa ja vääristynyttä kuvaa omasta kehostaan.

– Ihmiset haluavat viihdyttää itseään yhä enemmän. Voidaan pitää arveluttavana, että lasten leikeistä tehdään aikuisten huvia lasten kustannuksella, Hakalehto-Wainio sanoo.

Hakalehto-Wainion mukaan myös pojat vertailevat itseään aiempaa enemmän.

– Tuttavani kertoi, että hänen 10-vuotias normaalipainoinen poikansa oli halunnut ryhtyä karppaamaan.

Hakalehto-Wainio arvostaa lasten aktiivisuutta osallistua monipuolisesti harrastuksiin. Niihinkin osallistuminen on toteutettava lasten ehdoilla, ei aikuisten kunnianhimoisten tavoitteiden saattelemana.

– Lapselle on hyvin tärkeää tulla hyväksytyksi omana itsenään. ei siksi, että pärjää esimerkiksi jääkiekossa, Hakalehto-Wainio muistuttaa.

(MTV3)

Katso Suvianna Hakalehto-Wainion studiohaastattelu (Huomenta Suomi 31.8.2012)

Lue myös:

    Uusimmat