Asiantuntija kehottaa: Työoloja hankaloittamalla parempaan kuntoon

UKK-instituutin johtaja, lääketieteen tohtori Tommi Vasankari kertoo, miten suomalaiset voisivat ryhdistäytyä hyötyliikunnan harrastamisessa.

Hyvinvoinnin ja hyötyliikunnan voisi helposti tuoda omaan arkielämään ja jopa työpaikalleen. UKK-instituutin johtaja, lääketieteen tohtori Tommi Vasankari kertoo vinkkejä siihen, miten työmatkapyöräilyn tai rappusten kävelyn lisäksi voisi kiinnittää huomiota hyvinvointiin työpaikalla. Arjen aktiivisuuden voisi ottaa mukaan viikkonsa ja pohtia omia tyypillisiä istumishetkiään. Mitä niiden sijaan voisi tehdä tai harrastaa?

Lue myös:

Esimerkiksi television katselua käytetään istumista mittaavissa tutkimuksissa klassisena istumistapahtumana. Television katselu on kuitenkin malliesimerkki asiasta, jonka voi kääntää hyödykseen rikkomalla käsityksiään istumisesta.

– Television katselun voisi hyötykäyttää harrastamalla liikuntaa tai venyttelemällä päivittäisten harjoitusten jälkeen. Samalla tavalla kuin väki menee kuntosaleille ja katsastaa siellä uutiset, tv:n katselutapoja voisi rikkoa kotona, Vasankari neuvoo.

Työpaikalla liikkumiseen voi kiinnittää huomiota pienin elein. Esimerkiksi printterin voi sijoittaa paikkaan, jossa se ei ole käden ulottuvilla. Näin takamus olisi nostettava ylös paperia hakeakseen.

– Pitääkö kokouksen tapahtua istuen? Voisiko pöydät siirtää pois, ja laittaa baaripöydät tilalle, ehdottaa Vasankari.

Esimerkiksi Australiasta löytyy virastoja, joissa sähkökäyttöiset pöydät on ajastettu nousemaan.

– Pöydät nousevat kerran päivässä seisoma-asentoon, joten jos työntekijä meinaa tehdä töitä, hänen on pakko nousta perässä, Vasankari kertoo.

Pienillä keinoilla voisi yksilöä harhauttaa ja patistaa tekemään pientä aktiivisuutta.

– Kahvihuoneet ovat usein kaikkia lähellä, joten niihin on kaikkien helppo tulla. Mutta ne voisikin laittaa rakennuksen viimeiseen pommisuojaan, jotta kaikkien pitää ottaa askelia sinne päästäkseen. Ruokapaikkakin voisi olla naapurirakennuksessa, jotta sinne joutuisi kävelemään.

Vasankari muistuttaa, että pienillä muutoksilla saisi tehtyä arkea karvan verran paremmaksi.

– Jos kotoa löytyy kuntoiluvälineitä, lihaskuntotreeniä voisi tehdä televisiota katsellessa. Nämä ideat ovat kenen tahansa käytettävissä, Vasankari vinkkaa.

Lue myös:

AVA / Siiri L'Ecuyer

Kuvat: Colourbox

Lue myös:

    Uusimmat