Asiantuntija kaukosuhteista: Etäisyys voi auttaa näkemään rakkaan arvon

Kun rakas asuu kaukana, avoin keskusteluyhteys on pariskunnan tärkein työkalu. Etäsuhteesta on myös hyötyä. Se auttaa näkemään rakkaan arvon, Suomen pariterapiayhdistyksen puheenjohtaja Hanna Pinomaa sanoo.

Etäsuhde on parisuhteelle koettelemus. Pitkä välimatka ei kuitenkaan ole ongelma, jos keskusteluyhteyden rakkaaseen pitää kunnossa. Etäsuhde voi toimia hienosti, ainakin jos parisuhde on tasapainoinen jo ennen etäisyyttä.

– Etäsuhde voi auttaa näkemään rakkaan arvon, Suomen pariterapiayhdistyksen puheenjohtaja Hanna Pinomaa sanoo.

llman avointa keskusteluyhteyttä etäsuhteesta voi kuitenkin tulla vaikea.

– Parin tulisi puhua, mitä etäsuhde merkitsee kummallekin, minkälaisia huolia se herättää sille, joka jää kotimaahan ja sille, joka lähtee. Olisi myös hyvä puhua siitä, miltä yksin oleminen tuntuu. Siitäkin voi keskustella, mitä hyvää etäsuhde tuo ja kuinka ihanaa on nähdä toinen pitkän eron jälkeen, Pinomaa sanoo.

Avoimuus on tärkeää myös luottamuksen kannalta. Mustasukkaisuusongelmia voi välttää puhumalla tarkkaan siitä, minkälaista toisen elämä uudessa kotimaassa on.

– Kun tietää kumppanin kuviot, mielikuvitus ei lähde turhaan laukkaamaan. On hyvä muistaa, että uuteen maahan muuttaneellakin voi olla yksinäistä, sillä hän on irrallaan kaikesta tutusta, Pinomaa kertoo.

Paha mieli purkautuu riitelemällä pikkuasioista

Puhuminen ei ole välttämättä aina helppoa. Riitoja voi syntyä vasta silloin, kun pari tapaa pitkän eron jälkeen. Pinomaan mukaan ristiriidat ovat kuitenkin täysin luonnollisia, eikä niitä pidä pelätä. Jos kumppani pahoittaa mielensä pikkuasioista, on tärkeää kysyä, mikä pahan mielen taustalla oikeasti on.

Ongelmia voi syntyä paitsi pariskunnan, myös etävanhemman ja lapsen välillä. Lapsi voi reagoida vanhemman lähtöön esimerkiksi etäisyydellä. Vanhemman tehtävä onkin tajuta lapsen reaktio ja ymmärtää hänen tunteitaan.

Etävanhemmuutta helpottaa, jos äiti ja isä vetävät asiasta yhtä köyttä. Pois lähteneen vanhemman syyllistäminen vain pahentaa tilannetta.

– Kotiin jäävän vanhemman olisi hyvä ymmärtää, että ikävä on kova. Ulkomaille ei ole lähdetty tahallaan, vaan se on ollut yhteinen päätös, Pinomaa sanoo.

Vaikka kotona asuva lapselle on lapselle paras vanhempi, myös etävanhemmuus voi toimia hyvin.

– Kyllä vanhempi voi olla etänäkin, kunhan huolehtii että kontaktista pidetään huolta. Vanhempi ja lapsi voivat ottaa esimerkiksi tavaksi jutella puhelimessa aina jonakin tiettynä päivänä. Kotiin jäävän vanhemman tehtävänä on tukea ja kannustaa lasta ja etävanhempaa yhteydenpitoon, Pinomaa kertoo.

Lue myös:

MTV3/Helmi, Maarit Rasi

Kuvat: Shutterstock, Vibrant Image Studio, Belinda Pretorius

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja