Mainos

Asiantuntija: Japanin ja Tshernobylin ydinvoimaloita ei pitäisi verrata

Helsingin yliopiston fysiikan laitoksen lehtorin Jouni Niskasen mielestä Japanin ydinvoimaloita ei pitäisi verrata Tshernobylin ydinvoimalaan. Niskasen mielestä vertaaminen pitäisi jo lopettaa.

— Voimalat näissä maissa ovat jo toimintaperiaatteiltaan hyvin erilaisia. Sellaista samanlaista räjähdystä, mikä Tshernobylissä tapahtui, ei koskaan voisi tapahtua Japanin laitoksissa, sillä ydinvoimalat ovat niin erilaisia, Niskanen perustelee.

Japanin maanjäristys ja siihen liittyvä tsunami eivät sinänsä yllättäneet fysiikan laitoksen lehtoria. Hän on jopa enemmän yllättynyt siitä, että ydinvoimalat ovat kestäneet kaiken höykyytyksen.

— Siinä mielessä ne ovat aika hyvinkin kestäneet, kun ottaa huomioon, millaiset paikat siellä on ollut.

Niskasen mielestä Japanin voimalaitokset ovat jääneet vanhanaikaisiksi ja huoltotöitä on saatettu jättää väliin. Uudemmat ovat turvallisempia ja niissä on paremmat turvajärjestelyt.

Moni onkin ehtinyt miettiä, miksi ydinvoimaloita on Japanissa ylipäätään rakennettu, kun maanjäristykset ja tsunamit ovat niin yleisiä.

— Japanissa ydinvoimaloita ei oikein voida muualle sijoittaa kuin rannikolle. Lisäksi Japani on riippuvainen tuontienergiasta, joten ydinvoimalat ovat maalle elintärkeitä. Ydinvoimaloissa on kuitenkin yritetty ottaa huomioon maanjäristysten vaara, Niskala sanoo.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.