Asiantuntija Forssan nuorisojengistä: Kapina kuuluu kasvuun

Forssan kaupunkia vandalisoiva nuorisojengi ei herätä suurta huolta Suomen vanhempainliiton toiminnanjohtajassa. Rajojen rikkominen on osa nuorisokulttuuria ja lasten luontaista kehitystä, missä vanhempien tuella on suuri merkitys.

– Forssan ilmiö kertoo nuoren elämästä, mihin kuuluu myös murrosikäisen kohdalla huono käytös. Nuoren toimet ovat huolestuttavia silloin, jos kodin suunnalta ei saada tarvittavaa kasvun tukea, pohtii Suomen vanhempainliiton toiminnanjohtaja Tuomas Kurttila.

Nuorten kapinahenki on Kurttilan mukaan tuttu ilmiö, mistä ei ole syytä huolestua. Tärkeää on, että teinien toilailut tulevat vanhempien tietoon hyvissä ajoin.

– Kolme kovaa koota: koti, koulu ja kaverit. Jos nämä toimivat vahvasti yhdessä, tilanteet osataan ehkäistä ajoissa ja niihin voidaan puuttua jo varhaisessa vaiheessa.

– Kotien suuntaan ilmiö tulee usein liian myöhään, vasta silloin, kun se on kehittynyt jo liian pitkälle. Vaikka perhetausta ja kotiintuloajat ovat kunnossa, vanhemmat eivät välttämättä tiedä, mitä lapsi vapaa-aikanaan tekee, Kurttila kuvailee.

Vanhemman käytös vaikuttaa

Kurttila kuvailee lapsen toimivan peilinä vanhempien käytökselle ja ympäröivälle maailmalle.

– Suuremmissa määrin järjestyshäiriöitä on niissä tilanteissa, missä on aikuisten juhlia. Kun mukana on välinpitämättömyyttä ja kovaa kielen käyttöä, niin kyllä lapset jostakin ympäristöstä imevät sen itseensä.

Valvontakameroiden ja valvonnan lisääminen ei ole Suomen vanhempainliiton toiminnanjohtajan mielestä oikea ratkaisu nuorten ilkivallantekojen pysäyttämiseksi.

– Silloin seuraukset voivat olla aivan päinvastaiset, jolloin nuori provosoituu niistä, Tuomas Kurttila sanoo.

Vanhemman vastuunkanto on tärkeä osa lapsen kasvatusta. Herkällä korvalla kuunteleminen ja nuoren elämästä kiinnostuminen ovat työkaluja kapinoivan teinin hillitsemiseksi.

– Kapina voi olla viesti siitä, että nuoren ei ole hyvä olla. Mitä pidemmälle huono käytös jatkuu, sitä vaikeampi siihen on puuttua. Siksi on hyvä puhua lapsen kanssa paljon.

– On myös tärkeää, että nuori on mukana tekemässä sääntöjä esimerkiksi nuorisotiloihin ja kotiin. Silloin sääntöihin sitoudutaan eri tavalla, kun ollaan osana arjen luomista.

Lue myös:

    Uusimmat