Mainos

Asiantuntija: Ukrainasta ei käydä maantieteellistä kilpaa

Ulkopoliittisen instituutin EU-ohjelmajohtaja Juha Jokela arvioi, että talousapu on tällä hetkellä Ukrainalle elinehto.

Juha Jokelan mukaan paljon puhuttuja talouspakotteita Venäjälle pyritään viimeiseen asti välttämään.

– Pakotteista puhumalla on yritetty saada Venäjää neuvottelupöytään.

– Kun pakotteita joudutaan asettamaan, niiden teho on jo heikentynyt. Siinä käy usein niin, että osapuolet kaivautuvat vain syvemmälle omiin poteroihinsa.

Jokela muistuttaa Huomenta Suomen haastattelussa, että taloudelliset pakotteet kopsahtavat usein asettajan nilkkaan. Tällä kertaa varsinkin vahvaa venäjänkauppaa harjoittavien EU-maiden nilkkoihin. Suomi etunenässä.

– Taloudellisiin pakotteisiin liittyy myös paljon oikeudellisia kysymyksiä. Esimerkiksi yritykset saattaisivat nostaa kanteita, Jokela sanoo.

EU-asiantuntijan mukaan lännen lupaama taloudellinen apu on elinehto Ukrainalle. Samalla hänen mukaansa Ukrainan kriisi ei ole EU:lle geopoliittinen kysymys.

– EU on johdonmukaisesti pyrkinyt korostamaan sitä, että tässä ei taistella siitä, kumpaan leiriin Ukraina kuuluu. Ehkä Venäjän puolella asiat on sitten tulkittu toisella tavalla.

Mahdollisten pakotteiden joukossa on puhuttu Venäjän viisumivapausneuvottelujen jäädyttämisestä. Jokela muistuttaa, että neuvottelut eivät muutenkaan juuri edenneet ennen kriisiäkään.

Lisää aiheesta
  Mainos
  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja