Asiantuntija: Minne katosi suomalainen s?

Asiantuntija on huolissaan suomalaisen s-äänteen katoamisesta. Suomen Puheopiston logonomi Marsa Bäck kertoo, että erilaisia s-äänteitä siedetään suomenkielessä nykyisin aiempaa laajemmin. Tästä syystä niin sanottu alkuperäinen, suomalainen s-äänne on jäänyt uusien jalkoihin.

- Useissa muissa kielissä erilaisilla s-äänteillä on omat merkityksensä. Suomessa näin ei ole. Jokainen tajuaa s-äänteen ja vaikka se suhahtaisi minne suuntaan tahansa. Pikkuhiljaa s-äänteen erilaiset muunnokset ovat yleistyneet.

Bäckin mukaan suomenkielen s-äänteen katoaminen sai alkunsa pääkaupunkiseudulta.

- Nykyisin tämä on ihan yleinen ilmiö. Se lähti pääkaupunkiseudulta leviämään erilaisten naispoppareiden kautta. Nuoret naiset alkoivat ensin "lespaamaan ässää" ja pikkuhiljaa myös yhteiskunta on alkanut hyväksyä sen.

S-äänteen katoamiseen vaikuttaa myös se, että puheterapiaan on nykyisin niukemmin varoja. Esimerkiksi lasten puhevikoja korjataan aiempaa vähemmän.

Lisäksi puheterapeuteista on pulaa, sillä koulutusta on supistettu. Aloituspaikkoja on valtakunnallisesti alle 100 vuosittain. 

- Esimerkiksi Tampereen yliopistossa puheterapeutteja ei kouluteta tällä hetkellä lainkaan, Bäck toteaa.

Bäck näkee ongelmana myös puheterapeuttien palkkauksen.

- Monen vuoden koulutuksen jälkeen puheterapeutin saama palkka on suhteellisen pieni. Tällöin puheterapeuteiksi valmistuneet hakeutuvat helposti toisiin työtehtäviin.

Lue myös:

    Uusimmat