Mainos

Asianatuntijat: Jokela-uutisoinnissa vältyttiin ylilyönneiltä

Tapahtumasta katsotaan annetun oikeaa tietoa, mutta mässäilyltä vältyttiin. Media toi esiin myös teon paheksuttavuutta ja tuomittavuutta

Media pääosin onnistui Tuusulan koulutragedian uutisoinnissa, arvioi mediapsykologi, psykologian tohtori Anu Mustonen.

-Tapahtumasta annettiin oikeaa tietoa sitä mukaa kun sitä saatiin. Se poisti pelkoa ja kysymysmerkkejä. Mässäilyltä pääosin vältyttiin, kuvaa Mustonen.

Myös sosiaalipsykologian professori Karmela Liebkind Helsingin yliopistosta arvioi median onnistuneen tehtävässään.

- Vakiintunut media antoi Tuusulan koulutragediasta oikeaa tietoa ja taustainformaatiota.

Alussa tietoa sai kaikkein nopeimmin internetistä, mikä on Liebkindin mukaan luonnollista tällaisessa äkillisessä, yllättävässä tilanteessa.

Liki kaikilla mediataloilla onkin omat sähköiset lehtensä tai muut sivunsa, joita päivitettiin Tuusulan tragedian osalta tiiviisti.

Asianosaisten yksityisyys tärkeä

Mediapsykologi Mustosen mukaan eräs tärkeä uutisoinnissa onnistumisen kriteeri on, kuinka uhreja ja asianosaisia on kohdeltu. Hän näkee hyvänä, ettei vainajia näkynyt uutiskuvissa.

Tragedian asianosaisten haastatteluista Mustonen on osin huolissaan.

- Ihmiset antavat melko shokissa lausuntoja. He voivat katua näitä myöhemmin. Tosin asiasta puhuminen ja kertominen on monille tärkeää. Joillekin lausuntojen antaminen voi olla jopa osa surutyötä.

Henkisesti pahoinvoiva ihminen voi hakea apua nopeasti myös internetin kautta.

Median kanssa kokemattomia ihmisiä saattaa kuitenkin haavoittaa, jos heidän kuvansa näkyy myöhemmin julkisuudessa. Se voi heikentää heidän toipumistaan ja pahentaa traumaa. Tätä he eivät ole osanneet ajatella vielä lausuntoa antaessaan.

- Kaikkein pahinta on, jos asianosaisten kuvat näkyvät, kuten Estonian ja Myyrmannin osalta, vuosienkin päästä julkisuudessa. Silloin asia revitään uudelleen auki, pelkää mediapsykologi.

Hän toivookin, että media antaisi asianosaisille rauhan ja kunnioittaisi heidän yksityisyyttään.

Ampumisen tuomittavuus esille

-Niille medioille antaisin kiitosta, jotka ovat tuoneet tämän teon alkeellisuuden ja tuomittavuuden esiin. On tärkeää, että teon seurauksia, kuten uhrien kärsimystä, tuodaan esiin. Tämä estää sitä, että tekijästä tulisi muiden mieleltään häiriintyneiden keskuudessa ihailtu, pohtii Mustonen.

Hän pitää myös tärkeänä, että aina kun itsemurha-asioita uutisoidaan, jutun yhteydessä olisi linkki sellaisille nettisivuille, joista saa apua.

- Tällöin mieleltään epätasapainoiselle tarjotaan myös vaihtoehtoista ratkaisumallia. Tässä Tuusulan asiassakin oli kuitenkin kyseessä myös itsemurha.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.