Mainos

Asianajajat yrittävät estää Saddamin luovutuksen

Saddam Hussein on määrä luovuttaa amerikkalaisten huostasta irakilaisille viranomaisille juuri ennen teloitusta.

Irakin entisen johtajan Saddam Husseinin asianajajat ovat pyytäneet myöhään illalla Suomen aikaa amerikkalaista tuomioistuinta estämään Saddamin luovuttamisen irakilaisille viranomaisille.

Washingtonilainen liittovaltion tuomioistuin vahvisti, että Saddamin asianajajat pyysivät tuomioistuinta kiireisesti antamaan määräyksen luovutuksen estämisestä.

Saddam on ollut amerikkalaisten huostassa Bagdadin lentokentän lähellä olevassa tukikohdassa. Hänet on määrä luovuttaa irakilaisille viranomaisille juuri ennen teloitusta.

Viime torstaina amerikkalainen tuomioistuin hylkäsi Irakin vallankumoustuomioistuimen puheenjohtajan Awad al-Bandarin asianajajien pyynnön luovutuksen estämisestä. Myös al-Bandar on tuomittu teloitettavaksi Irakissa.

Ristiriitaisia huhuja teloituksen ajankohdasta

Salamyhkäisyys ja ristiriitaiset huhut ympäröivät Saddam Husseinin kuolemantuomion täytäntöönpanoa. Eri lähteistä saadut arviot Irakin entisen diktaattorin teloituspäivästä vaihtelevat suuresti ja virallista tietoa ei ole annettu.

Eräiden tietojen mukaan teloitus tapahtuisi lähitunteina tai tämän päivän aikana. Toisaalta Irakissa alkaa tänään lauantaina viikon kestävä uskonnollinen juhla, jonka aikana teloitusten toimeenpano on lailla kielletty.

Irakin pääministeri Nuriki al-Maliki vakuuttaa, että Saddamin teloitusta ei lykätä eikä tuomiota arvioida enää uudelleen, mutta ei kuitenkaan ilmoittanut teloituksen ajankohtaa. Viranomaislähteiden mukaan al-Maliki allekirjoitti Saddamin kuolemantuomion Bagdadissa eilen perjantaina.

Irakin oikeusministeriön edustaja on vakuuttanut, että lain mukaan tuomio voitaisiin panna täytäntöön aikaisintaan 26. tammikuuta, jolloin tulee kuluneeksi 30 vuorokautta vetoomustuomioistuimen päätöksestä, jolla kuolemantuomio vahvistettiin.

Saddamin puolustusasianajajat kertoivat eilen amerikkalaisten kutsuneen heidät keräämään Saddamin henkilökohtaiset tavarat, mutta sitten peruneen täksi päiväksi suunnitellun tapaamisen. Puolustusasianajaja Issam Ghazawi kertoi amerikkalaisten ilmoittaneen, että Saddam Hussein on luovutettu irakilaisten viranomaisten huostaan teloitettavaksi.

Yhdysvaltalaiset viranomaiset ovat kiistäneet väitteet ja kertoneet Saddamin olevan yhä amerikkalaisessa sotilasvankilassa Camp Cropperin tukikohdassa.

Asianajajien mukaan Saddam myös hyvästeli toissapäivänä velipuolensa Sabawi ja Watban Ibrahim Hassan al-Tikritin vankeussellissään. Sukulaisten tapaaminen on oikeus, joka tuomitulle annetaan ennen teloitusta. Saddamin tuominnut oikeusistuin kumosi kuitenkin myöhemmin tiedon sukulaistapaamisesta.

Amerikkalaisjoukot valmistautuvat levottomuuksiin

Paitsi teloituspäivä, myös teloituksen ajankohta on hämärän peitossa. Teloitukset suoritetaan Irakissa yleensä aamunkoitteessa, mutta on arvailtu että Saddam saatettaisiin teloittaa keskipäivällä tai kiireesti mihin kellonaikaan tahansa.Irakin lain mukaisesti Saddamilla on mahdollisuus viimeisiin sanoihin ennen teloitusta, jos hän haluaa.

Vaikka irakilaiset suorittavat teloituksen, amerikkalaisjoukot pysynevät lähettyvillä. Amerikkalaisten pelkona on, että entisen diktaattorin teloituksesta tehdään julkinen näytös. Teloitusta tuskin tehdään julkisesti, mutta luultavaa on, että irakilaiset haluavat todisteita Saddamin kuolemasta, kuten Yhdysvaltain vuonna 2003 julkaisemat kuvat Saddamin kuolleista pojista.

Yhdysvaltain puolustusministeriö on ilmoittanut amerikkalaisjoukkojen olevan valmiit vastaamaan Saddam Husseinin teloitusta mahdollisesti seuraaviin väkivaltaisuuksiin. Ministeriöstä ei kuitenkaan kerrota suunnitellaanko joukkojen lisäämistä Bagdadissa teloituksen alla.

Saddamin teloituksesta pulma televisioyhtiöille

Irakin entisen presidentin Saddam Husseinin teloitus hirttämällä on ongelmallinen televisioyhtiöille, koska ne saattavat saada videokuvaa teloituksesta.

Useistakin lähteistä on kerrottu, että Irakin viranomaiset videoivat Saddamin teloituksen. Varmuutta ei sen sijaan ole siitä, annetaanko videonauha julkiseen levitykseen.

Amerikkalaisista televisioyhtiöistä ABC ja CBS kertoivat, etteivät ne esitä teloitusta kokonaisuudessaan, jos saavat videonauhan käyttöönsä.

- Tiedämme varsin hyvin, että olemme ihmisten olohuoneissa ja että katselijoina on myös lapsia, sanoi Linda Mason CBS-yhtiön uutistoimituksesta.

CNN:n ja Fox News -yhtiön kerrottiin vielä tänään harkitsevan teloituksen näyttämistä, jos saavat kuvanauhan.

(MTV3-STT-AFP-Reuters)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.