Mainos

Asiakirjojen salailu vähenemässä

Eri ministeriöissä on määrätty tällä vuosikymmenellä salaiseksi yli 40 000 asiakirjaa. MTV3:n Sunnuntairaportin selvityksen mukaan ulkoministeriössä on tällä vuosikymmenellä leimattu salaiseksi 31 500 asiakirjaa. Niiden lisäksi 29 000 asiakirjaa on luokiteltu luottamukselliseksi. Salaiseksi määrätty asikirja on julkisuudelta piilossa 25 vuotta.

Salaisia asiakirjoja

Puolustusministeriön osastoesiupseeri Olavi Jantunen sanoo, että laki määrää suoraan, mikä on salaiseksi julistettavaa aineistoa. Tällainen materiaali liittyy usein puolustushallinnon kannalta valtion turvallisuuteen ja ulkovaltasuhteisiin.

Sunnuntairaportin saamien vastausten mukaan varsinainen virkasalaisuuksien tyyssija on ulkoministeriössä Helsingin Katajanokalla. Ulkoministeriön salaisten asiakirjojen lukumäärä näyttää selvästi vähenevän. Vähentyminen alkoi jo 1980-luvun lopulla ja selvästi johtuu kylmän sodan päättymisestä.

Ulkoministeriön tietohallintojohtaja Martti Favorinin mukaan kehitys kulkee avoimempaan suuntaan. Toisaalta mahdollisuudet pitää aineistoa salassa vähenevät myöskin kaiken aikaa.

Sosiaali- ja terveysministeriö kakkosena

Ulkoministeriön jälkeen toisena salaisten asioiden määrässä on sosiaali- ja terveysministeriö, jossa tällä on vuosikymmenellä salattu 5500 asiakirjaa. Maa- ja metsätalousministeriössä salataan EU-valvontayksikön papereita. Sisäministeriössä kyse on poliisiosaston asiakirjoista.

Salaisia asiakirjoja

Esimerkiksi ampuma-aseiden vienti- ja tuontiluvat määrättiin viime vuonna salaisiksi. Puolustusministeriöstä saa kyllä tiedon siitä, mihin maihin Suomesta viedään sotilasaseita, mutta sisäministeriö ei kerro mihin maihin Suomi vie esimerkiksi siviiliaseiden patruunoita. Takavuosina suuria ostajia ovat olleet esimerkiksi Sri Lanka ja Turkki.
(MTV3)

Jarkko Sipilän raportti asiakirjojen salailusta, haastateltavana tietohallintojohtaja Martti Favorin ulkoministeriöstä ja professori Olli Mäenpää Helsingin yliopistosta. (1 21")
Lue lisää Sunnuntairaportin selvityksestä!

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.