Mainos

Asetarkastarkastajien raportti: Irakilla yhä biologisia aseita

Tänä iltana julkaistavan YK:n asetarkastajien raportin mukaan Irak ei ole tuhonnut biologisia aseitaan.

Irak ei ole tuhonnut biologisia aseitaan, kertoo tänään julkistettava asetarkastajien raportti. Uutistoimisto Reutersin ennakkoon saamat tiedot YK:n asetarkastajien raportista antavat ymmärtää, ettei Irak ole hävittänyt muun muassa pernaruttovarastojaan.

Irak on väittänyt, että sillä on ollut hallussaan reilut kahdeksantuhatta litraa pernaruttoa, mutta YK:n laskelmien mukaan sitä on reilusti enemmän. YK ei usko, että Irak olisi väitteistään huolimatta tuhonnut kaiken.

Raportti julkaistaan tänä iltana, kun YK:n turvallisuusneuvoston ministerikokous kokoontuu. Myös Yhdysvaltain presidentin George Bushin mukaan Irak ei ole totellut YK:n määräyksiä aseidenriisunnasta.

Bush väitti lehdistötilaisuudessa varhain tänä aamuna, että Irakilla on yhä kiellettyjä aseita.

Irak: Ei uutta päätöslauselmaa

Irakin johtava virallinen sanomalehti kehotti tänään YK:n turvallisuusneuvoston jäseniä estämään uuden, sotaan valtuuttavan päätöslauselmanehdotuksen läpimenon. Yhdysvallat ja Britannia toivovat voivansa päätöslauselman suojissa harjoittaa hyökkäyspolitiikkaansa Irakia vastaan siitä huolimatta, että Irak on riisumassa aseitaan, hallitsevan baath-puolueen al-Thawra-lehti syytti.

Lehden mukaan Yhdysvallat ja Britannia ovat kohdistaneet turvaneuvoston vaihtuviin jäseniin voimakasta painostusta saadakseen niiden tuen aikeilleen.

-Irak jatkaa yhteistyötään (asetarkastajien kanssa), ja se on valmis vastaamaan kaikkiin kysymyksiin, al-Thawra vakuutti etusivun pääkirjoituksessaan.

Uutta päätöslauselmaa ei lehden mukaan tarvita Irakin yhteistyöhalukkuuden takia.

-Jokaisen turvallisuudesta ja rauhasta välittävän maan, joka haluaa säilyttää YK:n arvovallan, pitäisi pitää kiinni tästä viidakon lakiin turvautumisen sijaan.

(MTV3-STT-Reuters-AFP)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.