Asenteet jarruttavat sammutusjärjestelmien tuloa koteihin

Ulkomaisten tutkimusten mukaan automaattisilla sammutusjärjestelmillä voitaisiin ehkäistä tulipalokuolemia huomattavasti. Esimerkiksi Kanadan Vancouverissa sprinklataan kaikki uudet asunnot. Sprinkleritaloissa tulipalokuolemat ovat vähentyneet 97 prosenttia ja paloista johtuvat omaisuusvahingot 90 prosenttia. Miksi sitten meillä ei suosita sammutusjärjestelmiä?

Pelastusalan keskusliiton turvallisuuspäällikkö Ilpo Leino ennustaa, että Suomeenkin laki asuntojen pakollisista sammutusjärjestelmistä on tulossa, mutta ehkä aikaisintaan viidentoista vuoden vuoden kuluttua. Suomesta puuttuu asuntojen sprinklausta suosiva asenneilmapiiri, vastaa Leino.

- Jopa pelastusalan ammattilaiset kiistelevät siitä, ovatko sammutusjärjestelmät tarpeen yksityisasunnoissa. Meillä Suomessa ei ole ollut tutkimustietoa erilaisista sammutusjärjestelmistä tai niiden toimivuudesta, joten tässä on haettu tietoa ja oikeita ratkaisuja. Nyt VTT:ltä on viimein valmistunut ensimmäinen hyvä tutkimus aiheesta, valottaa Leino.

Laki koskee nyt hoitolaitoksia

Uuden pelastuslain on määrä tulla Suomessa voimaan v. 2011. Leinon mukaan laki on vasta alkusoittoa tulevalle. Uudessa laissa määritellään hoito- ja huoltolaitoksiin pakollisesti asennettavat sprinklerijärjestelmät. Laki pakollisista sammutusjärjestelmistä onkin Suomessa edennyt hitaasti vaihe vaiheelta.

- Vähän samanlaista ajattelutapaa ja mallia olemme mekin nyt kauppaamassa Suomeen, koska tiedetään, että palokuolemat ovat maassamme suuri ongelma. Tässä olisi tarkoitus mennä hitaasti eteenpäin, jolloin hyppäys ei olisi kerralla liian suuri.

Sammutusjärjestelmiä on jo Suomessakin myynnissä monenlaisia - niin kevyitä helposti siirreltäviä laitteita kuin järeitä kovalla paineella ja vähemmällä vedellä selviäviä vesisumujärjestelmiä. Suomalaisissa kodeissa sprinklereitä ei juurikaan ole, sanoo Leino.

Myös hintahaarukka on suuri ja se on osaltaan vaikuttanut asenneilmapiirin kielteisyyteen. Pahimmillaan omakotitalon rakentaja tai remontoija on joutunut maksamaan automaattisesta sammutusjärjestelmästä jopa 30 000 euroa, joskus tass sammutusjärjestelmän on saanut 5 000 eurolla.

- Ongelma Suomessa on vielä se, että olemme markkina-alueena kauhean pieni. Suomessa ei ole alan toimijoita eikä tekijöitä. Hinnat vaihtelevat paljon myös sen mukaan asennetaanko sammutusjärjestelmä uudisrakentamisen vaiheessa vai jälkikäteen valmiiseen asuinrakennukseen, Leino kertoo.

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat