Mainos

Asem-kokoukseen odotetaan tuhansia mielenosoittajia

Huomisesta maanantaihin ajoittuviin mielenilmauksiin odotetaan tuhansia ihmisiä.

Helsingissä järjestetään viikonloppuna ainakin kymmenen Asem-kokoukseen liittyvää mielenosoitusta. Mielenosoitukset ajoittuvat pitkin viikonloppua huomisesta maanantaihin, ja niihin odotetaan tuhansia ihmisiä.

Mielenosoitukset haittaavat kulkua Helsingin keskustassa ainakin lauantaina. Ylikomisario Teuvo Saikkosen mukaan poliisi on paikalla ohjamassa liikennettä.

- Yhdessä mielenosoittajien kanssa pyrimme katsomaan reitin, joka häiritsee mahdollisimman vähän liikennettä, Saikkonen sanoo.

Mielenosoituksia on tiedossa ainakin Rautatientorille, Kiasman aukiolle, Kampin Narikkatorille sekä Messukeskuksen läheisyyteen.

Etukäteen suurimmaksi ennakoituun Helsinki 2006-verkoston lauantaiseen mielenosoitukseen on järjestäjien mukaan tulossa useita linja-autollisia osallistuja eri puolilta Suomea. Paikalle odotetaan jopa kolmea tuhatta ihmistä. Mielenosoitus lähtee liikkeelle Rautatientorilta lauantaina kello 15, ja kulkueen on tarkoitus kiertää keskustaa pari tuntia.

Helsinki 2006-verkoston pyrkimyksenä on herättää keskustelua.

- Haluamme viestittää EU:n johtajille, että kansalaiset eivät ole tyytyväisiä EU:n tekemään politiikkaan tällä hetkellä. EU:ssa politiikkaa tehdään talouden ehdoilla, eikä ihmisten ehdoilla. Jos saadaan kansan massat kiinnostumaan EU:sta ja sen tekemästä politiikasta, niin se mahdollisesti heijastuu esimerkiksi eurovaalituloksiin, mikä sitten taas voi vaikuttaa siihen, minkälaista politiikkaa tehdään, sanoo Helsinki 2006-verkoston aktiivi Saila Ruuth.

Pienempiä mielenosoituksia järjestävät muun muassa Falun Gong ja monet Aasian maiden edustajat. Ylikomisario Saikkosen mukaan Kiinan ihmisoikeudet ovat tapetilla monessa mielenosoituksessa.

Eniten säpinää lienee luvassa lauantaina alkuillasta, kun anarkistinen Smash Asem -mielenosoitus kokoontuu Kiasman aukiolle. Mielenosoituksen järjestäjien tiedotteen mukaan "vähintä mitä me voimme tehdä heidän (Kiinan pienviljelijöiden ja huono-osaisten työläisten) tukemisekseen on tuoda edes hieman sekasortoa myös Helsingin kaduille".

- Varsinkin isommat mielenosoitukset sitovat poliisin resursseja. Tehtävänämme on turvata mielenosoittajien oikeus kokoontua ja yleisen järjestyksen säilyminen, Saikkonen arvioi.

Kaupunkilaisilta kysytään kärsivällisyyttä Asemin aikana

Asem-kokouksen takia tehtävät erityisjärjestelyt vaativat helsinkiläisiltä joustavuutta tulevana viikonloppuna.

Keskustan alueella liikkuvien autosaattueiden ja mielenosoitusten takia liikenne saattaa välillä takkuilla. Häiriöt pyritään kuitenkin minimoimaan, vakuuttaa ylikomisario Teuvo Saikkonen Helsingin poliisista.

Sunnuntain ja maanantain aikana Asem-kokous ruuhkauttaa sekä keskustan että Pasilaan johtavan pääväylän.

Poliisi rajoittaa liikkumista myös Messukeskuksen ympäristössä Pasilassa. Alueen asukkaat pääsevät kulkemaan koteihinsa normaalisti, mutta esimerkiksi Ratapihantie suljetaan liikenteeltä Asem-kokouksen eli sunnuntain ja maanantain ajaksi. Näin ollen myös raitiovaunu numero 7 ajaa poikkeusreittiä. Myös joidenkin bussien reitteihin ja aikatauluihin tulee muutoksia.

Niin ikään pysäköintiä on rajoitettu lähinnä Helsingin keskustassa. Pysäköintikiellossa olevat alueet on osoitettu liikennemerkein. Saikkonen muistuttaa, että tarvittaessa poliisi hinaa kielletylle alueelle pysäköidyt autot pois.

- Ehdoin tahdoin ei viikonlopun aikana kannata lähteä omalla autolla keskustaan. Parempi käyttää julkisia kulkuvälineitä, Saikkonen vinkkaa.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.