Mainos

Aseanin maat taistelevat savusumua vastaan

Kaakkois-Aasian maiden järjestön Aseanin ympäristöministerit aloittivat tänään kaksipäiväisen kokouksen, jossa maiden on tarkoitus sopia yhteisistä keinoista savusumun ehkäisemiseksi tulevaisuudessa.

-Kaikki alueen maat ovat valmiit yhteistyöhön, sanoi Malesian ympäristöministeri Law Hieng Ding tänään. Indonesian ympäristöministeri Sarwono Kusumaatmadjan mukaan Indonesia keskittyy tulevaisuudessa erityisesti palontorjuntaan ja sammutusvalmiuden kohentamiseen.
-Tarkoitus on varmistaa, ettemme tule yllätetyksi seuraavalla kertaa, sanoi Sarwono, jonka mukaan Indonesialla ei ole varaa antaa samanlaisen onnettomuuden tapahtua uudelleen. Aseaniin kuuluvat Brunei, Burma, Laos, Malesia, Filippiinit, Singapore, Thaimaa ja Vietnam. Aasian kehityspankki on myöntänyt hankkeelle noin 5,5 miljoonan Suomen markan suuruisen avustuksen.

El Nino savusumun syy

Laajoja Kaakkois-Aasian alueita elokuusta marraskuuhun peittänyt savusumu johtui pääasiassa Indonesiassa riehuneista pensaikko- ja metsäpaloista. Palot puolestaan johtuivat maailmanlaajuisia säämuutoksia aiheuttavasta El Nino -ilmiöstä. Savusumu aiheutti syksyllä vakavia ympäristö- ja terveyshaittoja. Singaporen terveysministeriön mukaan hengitys-, iho- ja silmäsairauksien määrä nousi elo-syyskuun aikana lähes 14 prosenttia. Terveyshaittojen lisäksi sumu vahingoitti myös alueen turismia: lentoja jouduttiin perumaan ja lentokenttiä sulkemaan sankan sumun vuoksi. Savusumu oli osasyyllinen myös Indonesian ilmailuhistorian pahimpaan lentoturmaan: syyskuun lopussa 234 ihmistä kuoli, kun indonesialaisen Garuda-yhtiön kone suistui maahan Sumatran saarella.
(STT-Reuters-AFP)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.