Mainos

Arvio: Ruoan hinta alkaa pian nousta – "kuluttajilla on taas varaa kalliimpaankin ruokaan"

1:34

Suomessa on viime vuodet kohkattu ruoan halpenemisesta, mutta pian hintojen laskun arvioidaan olevan ohi.

Joidenkin elintarvikkeiden hinnat nousevat hieman jo tämän vuoden aikana, ennustaa Pellervon taloustutkimus (PTT). Tutkimusjohtaja Kyösti Arovuoren mukaan loppuvuoden aikana hintakehitys voi kääntyä plussalle ainakin tietyissä lihatuotteissa ja leivissä.

Ensi vuonna ruoan hinta nousee arviolta 0,7 prosentilla, mutta luku on pienempi kuin hintojen ennustettu nousu yleisesti.

Ruoan kallistumisen taustalla ovat muun muassa taloustilanteen parantuminen ja kysynnän kasvu.

– Nyt kun meillä ostovoima kasvaa, se tarkoittaa, että kuluttajilla on varaa ostaa vähän kalliimpaakin ruokaa, Arovuori sanoo.

Ruoan hinnassa näkyvät myös tuotantoketjun kustannukset, esimerkiksi energian ja raaka-aineiden hinnat sekä palkankorotukset.

– Emme ole nähneet vielä hirveän isoja kustannusnousuja, Arovuori kertoo.

Siipikarja menee kaupaksi

Vilkkaasta kasvisruokakeskustelusta huolimatta lihankulutus jatkaa kasvuaan myös tänä ja ensi vuonna, arvioi PTT. Kasvu tulee käytännössä siipikarjanlihan suuresta suosiosta. Sian- ja naudanlihan kulutukseen ei sen sijaan odoteta merkittäviä muutoksia.

Suomalaiset kuluttavat siipikarjaa nyt huomattavasti enemmän kuin vielä takavuosina. Kulutus oli reilusti alle 20 kiloa henkeä kohti vuodessa muutama vuosi sitten, mutta ensi vuonna sen odotetaan nousevan noin 25 kilon tienoille.

Kulutustilastoissa siipikarja päihitti naudan jo 2010-luvun alkupuoliskolla. PTT ennustaa, että nautaa kulutetaan tänä ja ensi vuonna alle 20 kiloa henkeä kohti vuodessa. Sianlihan kulutuksen odotetaan pysyvän 35 kilon kieppeillä.

Jo aiemmin on kerrottu, että kuluttajat ostavat myös entistä enemmän kasvisruokaa marketeissa. Tiettyjen kasvisruokatuotteiden myynti on kasvanut jopa kymmenillä prosenteilla.  


Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.